ООН призова за вдигане на бариерите пред износа на руски торове

1
Кораб, натоварен със зърно, чака да отплава от украинското пристанище Одеса
Кораб, натоварен със зърно, чака да отплава от украинското пристанище Одеса Снимка: БТА / АР

Вчера Нидерландия обяви, че ще отблокира партида от 20 000 тона руски торове

ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Апелът бе отправен след среща вчера в Женева, посветена на зърнената сделка. Споразумението, което дава възможност да бъде изнасяно украинско зърно от черноморските пристанища на страната, изтича на 19 ноември. Удължаването му обаче е поставено под въпрос, като Русия се оплаква, че ѝ е трудно да изнася храни и торове заради санкциите, наложени от Запада след нейната инвазия в Украйна.

"Светът не може да си позволи да остави глобалните проблеми с достъпа до торове да се превърнат в глобален недостиг на храни", предупреди ООН. Световната организация призова да бъде ускорено премахването на всички оставащи пречки за износа на торове за най-нуждаещите се държави.

Безпрепятственият експорт на храни и торове от Русия бе в центъра на разговорите в европейската централа на ООН в Женева, наред с удължаването на зърненото споразумение. Преди сключването през юли в Турция на сделката под егидата на ООН Москва блокираше износа на зърно от украинските пристанища.

Войната доведе до скок на цените на основни хранителни продукти и предизвика опасения от глобална продоволствена криза.

ООН бе представена на срещата в Женева от своя заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, под чието ръководство се водят преговорите за износа на украински храни, и представителката си по въпросите на търговията Ребека Гринспан. От руска страна участва заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин.

Вчера Нидерландия обяви, че ще отблокира партида от 20 000 тона руски торове, които остават в пристанището на Ротердам заради санкциите. Това е станало по молба на ООН, като пратката ще бъде пренасочена към Малави чрез Световната програма по прехраната, както се очаква, през следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Моето име
    Пфуу, най накрая малко разум...а дано..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари