ООН предупреждава: Природните катаклизми ще зачестят

0
Климатичен доклад: Код червено за човечеството
Климатичен доклад: Код червено за човечеството Снимка: iStock

Климатичен доклад: Код червено за човечеството

Земята се затопля по-бързо, отколкото се смяташе досега, а възможностите да се избегнат катастрофални последици все повече намаляват. Това са заключенията в доклад на ООН. Документът, съставен на базата на проучвания на повече от 14 000 световни експерти, беше официално представена в Женева. Той беше определен като „код червено за човечеството" от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Виновни за безпрецедентната промяна на климата са хората, сочи докладът. Според учените е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни газове. Ако не се предприемат незабавни, бързи и мащабни действия, ще има катастрофални последствия за целия свят.

Експертите са категорични, че климатичните промени са в основата на смъртоносните горещи вълни, опустошителните урагани и други екстремни явления, на които ставаме свидетели в момента. А прогнозата е те да станат още по-интензивни.

На този фон Гърция продължава да се бори с бушуващите горски пожари. Най-тежко е положението на остров Евия. Огнените стълбове оцветяват по страховит начин небето. Вече седми ден пожарите унищожават северните части на втория по големина остров в страната и засега изглежда няма какво да ги спре. Местните жители използват всичко, което им е под ръка, за да ограничат разпространението им. Повече от 500 пожарникари продължават да се борят със стихията, с подкрепата на помощта изпратена от над 10 европейски страни, която включва близо 20 самолета и хеликоптера.

Положението е ужасно. Уплашени сме и се чувстваме изгубени, изоставени и сами”, сподели Мина, живееща в Евия.

Заради пожарите продължава евакуацията на хиляди хора от десетки населени места на острова.

Междувременно стана ясно, че древно маслиново дърво на 2500 години е изгоряло на острова. То е било вековен символ на мястото, и е описано още в съчиненията на античния географ и философ Страбон. През уикенда температурите паднаха до 34 градуса, но от днес се очакват няколко дни с температури около и над 40 градуса.

Четирима души са все още в неизвестност в Северна Калифорния, където продължава да бушува пожарът Дикси.

Стихията унищожи цели селища и беше определена като втория най-голям пожар в историята на Калифорния.

Щетите от този пожар са значителни. Истинска трагедия. Изпратихме семействата си на сигурно място, но останахме. Ще защитаваме града и собствеността си", каза Джон Уодърмен, бивш пожарникар.

Пожарът в Дикси вече е унищожил почти целия исторически град Грийнвил и властите предупреждават, че овладяването му може да отнеме седмици. В момента в щата бушуват 11 големи горски пожара, а се очакват дни с температури до 40 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари