ООН: България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света

0
Експертите предупреждават, че сушата ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува
Експертите предупреждават, че сушата ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува Снимка: Емил Кьостебеков

Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски заради сухото време това лято

Информацията е на хидролозите, според които по-малките реки на много места са почти пресъхнали в горните си течения. Според доклад на ООН се очаква половин България да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години.

Това лято е сравнително сухо, казват метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна след като свършат летните месеци.

В България подобно на голяма част от Централна и Западна Европа има сериозни индикации за суша. През изминалия юли в по-голямата част от страната валежите са били под средна норма за месеца, изчислена за последните 10 години. Най-големи засушавания има в цялата Дунавска равнина, в по-голямата част от Горнотракийската низина и особено в централните части на Източна България. През юли в тези райони валежите са били най-малко и са достигнали едва 20 на сто от валежната норма за месеца, обясни доц. Христо Червенков от НИМХ, цитиран от БНТ.

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия. А прогнозата на международните експерти е, че глобалното затопляне и измененията в климата през следващите години ще доведат до все по-интензивни и по-продължителни засушавания.

Според доклад на ООН през следващите години България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света. Ако се допусне влошаване на климата в по-дългосрочен план, експертите предупреждават, че сушата ще засегне повече хора, отколкото която и да е пандемия. С други думи, тя ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според доклада заради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, тъй като в определени периоди търсенето на вода далеч ще надвишава предлагането.

Експертите предупреждават, че сушата ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари