Олаф Щолц ще наследи Меркел

0
Самият Шолц заяви, че резултатите са показали желанието на германците за промяна и той да е следващият канцлер
Самият Шолц заяви, че резултатите са показали желанието на германците за промяна и той да е следващият канцлер Снимка: Bundes Finanz Ministerium

Екзитпол дава преимущество на ГСДП, ХДС с най-слаб резултат от Втората световна война

Изглежда сегашният вицеканцлер и финансов министър на Германия Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще наследи дългогодишния канцлер Ангела Меркел, оттегляща се от поста след 16 години начело на една от силните държави в ЕС. Това сочи екзитпол за резултатите от парламентарните избори в страната, провели се в неделя. Данните сочат изравнени позиции на социалдемократите с тези на християндемократическия блок с по 25 на сто от гласовете, но съвсем лек превес за ГСДП, пише Mediapool.bg

"Имаме мандат да формираме правителство. Олаф Шолц ще стане канцлер", заяви генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл след първите резултати.

Самият Шолц заяви, че резултатите са показали желанието на германците за промяна и той да е следващият канцлер..

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк призна за "горчиви загуби" на днешните избори, на които неговата партия и традиционният ѝ баварски съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) постигнаха най-слабия си резултат след Втората световна война.

Трети са Зелените с 15 на сто. Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Паул Цимяк изрази надежда блокът ХДС/ХСС да управлява заедно с либералната Свободна демократическа партия (СДП) и със Зелените (т. нар. Коалиция "Ямайка", по съвпадащите цветове на националното знаме на тази страна и на трите германски партии).

Михаел Келнер, генералният секретар на Зелените, които ще бъдат трета сила в новия Бундестаг, каза, че екологичната формация е готова да преговаря за коалиция с "всички демократични партии". Той поздрави социалдемократите за изборния успех.

Кандидатът на Левите за канцлерския пост Дитмар Барч изрази разочарование от ниския резултат на крайнолявата партия и обеща внимателен анализ. "Надявам се да имаме фракция в Бундестага", добави той.

Според проучвания екзит пол Левите са на ръба на петпроцентовата бариера за влизане в Бундестага. За сравнение, на предишните избори за долната камара на германския парламент - през 2017 г., крайнолявата партия получи 9.2 процента от гласовете.

Във вота участваха общо 47 партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари