Окончателно - референдум и избори в един ден

0
Освен това депутатите решиха да може да се гласува и брои машинно експериментално на президентските избори тази година в най-малко 500 секции
Освен това депутатите решиха да може да се гласува и брои машинно експериментално на президентските избори тази година в най-малко 500 секции

С последните промени в Изборния кодекс депутатите отново върнаха задължителното провеждане на референдум и избори в един ден, ако са в една и съща година, предаде БГНЕС.

Именно с тази последна промяна парламентът прие всички промени в Изборния кодекс, по които ще се гласува занапред. Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Преди това председателят на парламента Цецка Цачева припомни, че настоящите изменения се правят в резултат на приетото от НС решение във връзка с проведения вече референдум по инициатива на президента Плевнелиев, който се състоя едновременно с местните избори миналата година.

„Ние приехме решение, с което подкрепихме електронното дистанционно гласуване и трябваше то да намери място в редакции в ИК. Това беше причината, поради която ние сложихме за разглеждане промените в ИК. В момента в различна фаза на процедура са две подписки на граждани за провеждане на нови предстоящи референдуми”, каза Цачева.

Тя заяви, че управляващите са били упреквани без никакво основание, че бързат да приемат тези промени, само за да може да се преодолее действащото правило в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с оглед на бъдещи референдуми.

Според Цачева не е логично в хода на висящите производства по референдуми да се променя специалният закон, който урежда едновременност на провеждането на референдума заедно със съответните национални избори.

„Заявявам, че аз няма да подкрепя това предложение на комисията, за да не будим съмнение в никого, че никаква служебна победа не се търси, така както ние сме обвинявани от колегите, които вече не присъстват в пленарната зала, но и от гражданите, че едва ли не видите ли с промените в ИК се търси някаква служебна победа“, заяви Цачева, визирайки старото предложение за забрана на провеждане на референдум и избори в един ден.

Цачева заяви, че неведнъж премиерът Борисов е заявявал свое мнение, от което няма отстъпление, че трябва да се мисли за финансовата стабилност и за икономиите, които се реализират при едновременно произвеждане на референдум с избори.

Освен това депутатите решиха да може да се гласува и брои машинно експериментално на президентските избори тази година в най-малко 500 секции.

С приемането на целия Изборен кодекс депутатите излизат във ваканция до 10 май включително.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари