Огромни количества джибри са изхвърлени в лесопарк "Липник"

5
Вероятно някой производител на вино бърка парка със сметище...
Вероятно някой производител на вино бърка парка със сметище... Видео: БНТ

Над 40 тона отпадъци бяха изнесени днес от лесопарка "Липник” край град Русе.

Гористата местност с езеро, любимо място за разходка на русенци, се оказа и предпочитано място за изхвърляне на строителни материали, автомобилни гуми, пластмасови бутилки, дори и джибри. Инициативата беше подета в социалните мрежи и набра не малко последователи.

На първия призив на Иванка Георгиева в социалната мрежа откликнали трима души, при втората акция доброволците станали 11 и от кметство Николово се включили с 2 трактора. Сега и от община Русе докарали камион и доставили чували.

"Страшно много строителни материали има, хвърлят се боклуци, хартии, пластмаси, стъкла. Вече сме изхвърлили 2 ремаркета на тракторите и камионът е пълен, ще чакаме сега да се изпразни, за да дойде пак наново, защото има доста строителни материали изхвърлени”, обясни кметът на с. Николово Златан Ванев, предава БНТ.

"Днеска намерихме забалени, на машина явно са забалени, джибри. Огромни количества джибри. Явно от някой винзавод или не знам. Даже си мисля да разберем кой произвежда наоколо вино, за да отидем да го посетим и да му кажем, че не е хубаво в природата да се изхвърлят боклуци”, заяви Христина Златева.

Свилен Николов е довел и кучето си Арес – да съчетае почистването с разходка сред природата както за него, така и за домашния любимец.

"Имам и помощник – той търси, аз го вземам и го хвърлям. Шишета повечето, гуми, хартия, всякакви отпадъци. Няма отговорни, които да пазят и това е, трябва да ходиш все подир някой”, каза той.

Всъщност това е провокирало и Иванка Георгиева да подеме инициативата за почистване на лесопарка. Често идвала да се разхожда и да си пълни вода от чешмите. Но преди месец и половина влязла по-навътре в гората.

"Бях възмутена от това, което видях, на N-та степен. Няма как, няма кой да го изчисти. Просто трябва да започнем от себе си. Хората казват: Ама, не, аз не съм го хвърлил, какво ме интересува. Да, ти не си го хвърлил, но ти живееш тук и сега, направи го за своите деца, за себе си”, категорична е Иванка.

"Белият дроб“ на Русе наричат някои лесопарка "Липник”. При хубаво време, а дори и в мъгла, тук идват много хора. Особено сега, когато, заради пандемията от коронавирус ни призовават да си ограничим контактите.

"Призовавам всички хора да се събудят, да не са стресирани, да излизат сред природата, да не стоят с маски в къщи. Защото чистият въздух, всичко това ви зарежда”, каза още Иванка.

А доброволците казват, че ако се наложи, пак ще дойдат да почистват. Но се надяват следващия път повече хора да се включат, а боклуците да са в пъти по-малко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари