Огнище на птичи грип в Северна България

0
Новооткрито огнище на заразата ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици
Новооткрито огнище на заразата ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици Снимка: БГНЕС

Птицевъдният бранш подкрепя единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици.

Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и  оставка на директора на Агенцията. Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според експертите от БАБХ - те са били носители на вируса на птичи грип, предава БНР.

Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици - съобщи в интервю за „Преди всички“ председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков:

"Ще бъде обявена още една голяма ферма и то за кокошки. Някъде около 150 хиляди кокошки с установен птичи грип".

Очаква се Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да обявят и името на фирмата. От Агенцията все още няма официална информация. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни проф. Белоречков. Той заключи:

"Да прекарваш контрабандно птици – и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Това е нещо страшно, и като загуба и за хората. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари