Одобриха трасето на магистралата Русе - Велико Търново, но пари няма

3
Надеждите на управляващите са, че финансирането ще дойде чрез събраните в бъдеще такси от тол-системата
Надеждите на управляващите са, че финансирането ще дойде чрез събраните в бъдеще такси от тол-системата Видео: Кис 13

Одобрено е трасе на магистралата Русе - Велико Търново.

Експертите от Министерството на околната среда и водите са избрали комбинирания вариант, като най-целесъобразен от екологична, техническа и икокомична гледна точка. Това каза в Русе народният представител Искрен Веселинов.

Стойност на целия проект е около 2 млрд. лв., които обаче все още не са осигурени. Надеждите на управляващите са, че финансирането ще бъде набавено от пари от Брюксел чрез оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", или чрез събраните в бъдеще такси от тол-системата, или от заемно финансиране.

В момента се подготвя тръжната документация за конкурса на магистралата”, коментира председателят на Управителния съвет на пътната агенция инж. Дончо Атанасов.

Дотук проекта е финансиран с 1.5 млн. лв. идейният и техническият проект, докладът по ОВОС и оценка на степента на въздействие, както и археологически проучвания. Ако всичко върви по план, до края на 2018 г. би трябвало да приключи техническото проектиране и след това да се премине към обявяването на търг за строителство.

Откъде ще минава аутобанът:

При комбинирания вариант, като започне на 3 километра източно от Дунав мост, шосето пресича пътя Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича пътя Русе - Варна и се насочва в южна посока. Трасето минава над р. Янтра с голямо мостово съоръжение югоизточно от с. Белцов. По-нататък е предвидено при 102-рия километър тази магистрала да пресече "Хемус" - в близост до с. Паскалевец, при което продължава право на юг (виж картата).

Тъй като релефът на терена след река Янтра е планински, с дълбоки дерета и високи върхове, се налага изграждането на големи съоръжения - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 мостове и виадукти с обща дължина 14 853 метра. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Също така ще има 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. В този вариант са проектирани 8 площадки за краткотраен отдих.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари