Обявиха нова защитена местност в Руй планина

0

Целта е опазване на животинския вид алпийски тритон и неговото местообитание

Нова защитена територия „Находища на алпийски тритон в Руй планина“ е обявена със заповед на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Местността се намира в землищата на селата Рани луг и Насалевци, община Трън, област Перник, и е с обща площ близо 50 дка.

Защитената местност е обявена на основание Закона за защитените територии с цел опазване на животински вид алпийски тритон (Triturus alpestris) и неговото местообитание, както и опазване на размножителни местообитания на други консервационно значими видове земноводни животни, сред които дъждовник, обикновен тритон, южен гребенест тритон, жълтокоремна бумка, кафява крастава жаба и горска дългокрака жаба.

Предложението за обявяване на защитената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (БАН) и Националния природонаучен музей при БАН.

В защитената местност се забраняват дейности, свързани с промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите и пресушаване на водоемите, които са предмет на опазване в защитената територия и нарушаване на водния им режим. Не е позволено изграждане или поставяне на прегради, които пречат на миграцията на земноводните, строителство, с изключение на дейности, свързани с поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи хидротехнически и други съоръжения. Забранява се търсене, проучване и добив на подземни богатства и добив на инертни материали, внасяне на нехарактерни за района растителни и животински видове.

Други местообитания на алпийския тритон в България има в Осогово и в района на Тетевен в Стара планина. Видът е включен в Червената книга на Република България като "уязвим".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари