Обявиха българка за една от 10-те най-влиятелни жени в света!

0
Вижте класацията, публикувана от Дейли мейл
Вижте класацията, публикувана от Дейли мейл Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирина Бокова попада в класация на Агенция франс прес на десетте най-влиятелни жени в света, предаде 24 часа.

Ето класацията, публикувана от Дейли мейл:

Ангела Меркел

62-годишната Меркел стана първата жена канцлер през 2005 година и започна третия си мандат през 2013 година. Тя е ключов световен лидер, чието мнение тежи и при финансовата, и при икономическата криза, както и при политически въпроси и въпроса с глобалната миграция. Списание "Форбс" я избра за най-влиятелната жена през 2015 година.

Тереза Мей

Мей стана вторият министър-председател жена на Великобритания след Маргарет Тачър, след като Дейвид Камерън се оттегли от поста заради гласуването на британците да излязат от ЕС. Въпреки, че е била против брекзита тя ще е отговорна за деликатния развод със съюза.

Хилари Клинтън

Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън е първата жена, която печели номинацията на главна партия за президентските избори и е един от основните кандидати за изборите през 2016 г.

Аун Сан Су Чи

71-годишната носителка на наградата за мир от Мианмар е „бележит пример за силата на безсилните“. В списък на списание „New Statesman“ през 2006 г. е призната като първи „герой на нашето време“. Девет от последните 16 години Аун Сан Су Чи, която е лидер на Националната лига за демокрация (НЛД) в Мианмар, прекара в затвора или под домашен арест.

Елън Джонсън Сърлийф

Тя е политик и 24-ти президент на Либерия. През 2005 година Сърлийф е първата жена президент на африканска държава. Печелила е Нобеловата награда за мир.

Мишел Бачелет

Бачелет е чилийски политик от Чилийската социалистическа партия. От 2006 до 2010 г. тя е президент на Чили и първата жена в историята на страната, заемала този пост. Преди това е първата жена латиноамерикански политик, заемала поста на министър на отбраната.

Кристин Лагард

Лагард е първата жена директор на Международния валутен фонд- пост, който е поела в средата на криза. Тя е и първата жена финансов министър във Франция.

Джанет Йелън

69-годишната Йелън е икономистка и банкерка, избрана за председател на Федералния резерв на Съединените американски щати, на който пост досега са били само мъже.

Ирина Бокова

Българката Бокова през 2009 г. стана първата жена, която оглавява ЮНЕСКО. Тя е преизбрана през 2013 г. и продължава да поставя ЮНЕСКО в центъра на битката за равенство на жените. Тя е и сред основните кандидати за генерален секретар на световната организация ООН.

Маргарет Чан

Маргарет Чан е директор на Световната здравна организация. Тя е била начело на здравния отдел в Хонг Конг. по време на епидемиите от птичи грип и Близкоизточен респираторен синдром.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари