Обвиняем за закана с убийство ще продължи престоя си в ареста

0
Според Окръжен съд - Русе мярка от вида „подписка“ е необосновано лека за обществената опасност на деянията и дееца
Според Окръжен съд - Русе мярка от вида „подписка“ е необосновано лека за обществената опасност на деянията и дееца Снимка: Dunavmost

Обвиняемият за закана с убийство ще продължи престоя си в ареста.

Окръжен съдРусе удължи ареста на Х. А., след като отмени определение на Районен съдРусе, с което е изменена взетата мярка за неотклонение от задържане под стража в подписка. Срещу мъжа са повдигнати две обвинения: закана с убийство по отношение на жената, с която са съжителствали и майка на двете му деца и за неплатена издръжка за децата за период от 4 години.

През м.февруари състав на Русенски районен съд е взел мярка за неотклонение подписка, но след протест от прокуратурата Окръжен съдРусе на 04.03.2020 г. е взел задържане под стража. Миналата седмица след молба от обвиняемия друг състав на районния съд е изменил мярката в подписка.

В съдебното заседание днес прокурорът подчерта, че въззивната инстанция правилно и законосъобразно е задържала под стража Х. А. и не са настъпили нови обстоятелства, които да обосновават изменението на мярката за неотклонение. Защитникът на обвиняемия поиска да бъде потвърдено определението на районния съд, тъй като обвиняемият не е отричал извършването на деянията, съдействал е за разкриване на обективната истина и има здравословни проблеми.

Според Окръжен съдРусе мярка от вида „подписка“ е необосновано лека за обществената опасност на деянията и дееца и с оглед липсата на адрес, на който тя би могла да се изпълнява. Обвиняемият няма доходи и трудова ангажираност и пребивава в приют за бездомни. Освен това, е осъждан 11 пъти. Според въззивната инстанция към момента няма доказателства за влошено здравословно състояние на обвиняемия, а при установяване на такова може да бъде извършена нова преценка на мярката за неотклонение. Отчитайки всички обстоятелства по делото, съдът намира, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съдРусе, с което се отменя това на районния съд и се потвърждава мярката за неотклонение задържане под стража по отношение на Х. А., не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари