Обучени кучета надушват пациенти с коронавирус на летище в Хелзинки

2
Четириногите откриват Ковид-19 пет дни преди пациентите да проявят клинични симптоми, сочи изследване
Четириногите откриват Ковид-19 пет дни преди пациентите да проявят клинични симптоми, сочи изследване

Кучета, обучени да засичат новия коронавирус, започнаха да работят по пилотен проект, като душат вещи на пътници на международното летище Хелзинки-Вантаа, съобщи Ройтерс.

На летището се прилага и традиционно тестване за новия коронавирус.

Ефикасността на кучетата не е доказана със сравнителни научни изследвания, така че пътниците, които приемат доброволно вещите им да бъдат обследвани от животните и има подозрение, че са заразени, следва да се подложат и на традиционен тест, предава БТА.

Екип от 15 кучета и 10 инструктори са обучени във Финландия от доброволци, спонсорирани от частна ветеринарна клиника. В спецотряда е и Коси, куче-спасител от Испания, което е обучено във Финландия и преди е работило за засичане на злокачествени заболявания.

"По време на изследването си установихме, че кучетата откриват Ковид-19 пет дни преди пациентите да проявят клинични симптоми", казва Анна Хиелм-Бьоркман, преподавател в университета на Хелзинки, която специализира в клинични изследвания на кучета-водачи. Според нея животните са много добри в откриването на заразени с новия коронавирус. "Достигаме до почти 100 процента чувствителност", казва тя за способността на животните да откриват заразата.

За кучешкия тест пътникът попива врата си с марля, поставя я в метална кутия и тя се предава в друго помещение, където кучето я подушва и незабавно реагира.

Преди няколко месеца властите в ОАЕ въведоха подобен тест на международното летище в Дубай, като използват полицейски кучета.

"В бъдеще е възможно...тези кучета да се движат между пътниците като митническите кучета", каза заместникът кметът на Вантаа Тимо Аронкито.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари