Обстрелват бягащи цивилни край Киев и в Мариупол

0

Руснаците минават на китайски банкови карти

Най-малко трима мирни жители бяха убити при опит за евакуация от град Ирпин, малко селище северозападно от Киев. Те попаднали под обстрел както с въздушни удари, така и с артилерия на руските сили. Използвани са минохвъргачки за разрушаването на мост, посочен като част от евакуационен маршрут. Ройтерс публикува и видео, което показва как жители на Ирпин и журналисти тичат панически, за да се спасят, преди да паднат бомби, пише вестник 24 часа.

Киев вече се подготвя за битка, като украинските войници са подсилили защитата около града. Те са изкопали окопи, блокирали са пътища и са засилили координацията си с гражданската отбрана.

В неделя се провали вторият опит да бъдат евакуирани цивилни граждани на южните градове Мариупол и Волноваха дни след като Русия се съгласи да бъдат осигурени хуманитарни коридори. Проруските сепаратисти и украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения. Агенция Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който обвини украинските сили, че не са спазили ограниченото примирие. По думите му само около 300 души са напуснали града. Преди това украинските власти заявиха, че възнамеряват да евакуират над 200 000 души от Мариупол.

Не може да има никакви “зелени коридори”, защото само болният мозък на руснаците решава кога да започне да стреля и по кого”, написа в телеграм съветникът в украинското вътрешно министерство Антон Герашченко.

Точно когато бяхме готови да потеглим с колата, бомбардирането започна отново. Чух експлозии наблизо, пренесох всичко обратно горе в апартамента. Оттам можех да видя пушек над града и над магистралата към Запорожия”, казва 27-годишният компютърен специалист от Мариупол Максим пред Би Би Си. Междувременно запасите от храна, вода и лекарства на цивилните се изчерпват. “Спирането на огъня бе лъжа, едната страна никога не е планирала да спира стрелбата”, добавя Максим.

От “Лекари без граници” определят ситуацията в Мариупол като катастрофална. Кметът на града Вадим Бойченко нарече случващото се “хуманитарна блокада”, наложена от руските войски. Той твърди, че те са изключили всичките 15 електропровода, през които градът се снабдява с ток. А тъй като топлоцентралите работят с ток, хората в града са оставени и на студено.

Бомбардировки има и в североизточните градове Суми и Харков, където евакуацията става все по-трудна.

Над 11 000 руски войници са били убити, откакто на 24 февруари Москва започна нашествието си в Украйна, твърди генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че се очакват бомбардировки над Одеса. За момента югозападният град е по-слабо засегнат от конфликта, но е следващият по украинското крайбрежие, незавладян от Русия. “Готвят се да бомбардират Одеса. Одеса! Руснаците винаги са идвали в Одеса. Винаги са чувствали само топлина, искреност. Бомби срещу Одеса? Артилерия срещу Одеса? Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление. Историческо престъпление”, каза Зеленски. По данни на ООН броят на украинските граждани, избягали от страната вследствие на инвазията, вече надхвърля 1,5 милиона.

В телефонен разговор с френския президент Владимир Путин заявил готовност за диалог с Киев при безусловно изпълнение на някои руски искания. По-рано Путин говори и с турския си колега Реджеп Ердоган, на когото също каза, че преустановяването на специализираната операция за защита на Донбас е възможно само ако Киев спре да воюва и изпълни добре известните руските искания. “Руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да запазят живота и сигурността на цивилното население, а ударите по места се извършват изключително срещу военната инфраструктура”, подчертал руският президент.

Междувременно няколко руски банки обявиха, че скоро ще започнат да издават карти, използвайки системата на китайския картов оператор UnionPay, съчетана с руската мрежа Mir, след като “Виза” и “Мастъркард” заявиха, че спират операциите си в Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари