Лекар от Русе: Пациенти предпочитат да се ваксинират срещу сезонен грип, а не срещу Ковид-19

4
д-р Виделина Моллова: В Русе ваксините против грип са доставени на време и в желаните количества
д-р Виделина Моллова: В Русе ваксините против грип са доставени на време и в желаните количества Снимка: БНТ

Започна кампанията за ваксиниране срещу сезонния грип. 230 хиляди българи над 65 години могат да се имунизират безплатно

Тази година по програмата за имунизация на хора над 65 години са доставени с около 50 000 дози повече в сравнение с миналата година. Така, около 230 000 възрастни ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип при личния си лекар.

Противогрипните ваксини се очакваха към средата на месеца, но снабдяването започна едва в края на тази седмица. Почти всички лични лекари вече получиха ваксините, а интересът е голям, посочи БНТ

При повечето са изготвени списъци с желаещи да си поставят ваксина срещу грип.

В Русе ваксините против грип също са доставени на време и в желаните количества, обясни д-р Виделина Моллова. За нейна изненада обаче, въпреки, върлуващата епидемия от COVID-19 , пациентите ѝ предпочитат да се ваксинират основно срещу сезонния грип.

"Може би уплахата от нещо, което е много по-познато каквото е грипа, е по-голяма", допълни д-р Виделина Моллова, общопрактикуващ лекар.

Йордан ще се ваксинира срещу грип за поредна година, за ваксината срещу Ковид обаче, остава скептичен.

Според проучванията ваксината срещу COVID-19 и тази срещу грип, трябва да се постави в интервал от около две седмици. Ваксини могат да се закупят и от аптеките, цената им варира от 23 до 25 лева.

Около 60 хиляди са ваксините срещу грип в аптеките у нас, на много места има списъци с желаещи да си закупят такава ваксина.

Тази година се очаква да ни атакуват щамовете Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. А експертите предупреждават, че е възможно да има по-сериозно разпространение на грип този сезон. Аптеките бяха заредени навреме и там още могат да се купят дози на свободна продажба

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари