Общинските съветници в Русе се изпокараха по грозен начин

3
Представителите на ГЕРБ не желаят да слушат питанията на гражданите
Представителите на ГЕРБ не желаят да слушат питанията на гражданите Снимка: Русе Медиа

Общинските съветници в Русе се изпокараха по грозен начин заради отсъствията по време на питанията на граждани, които са в края на заседанията им.

Предложението на група съветници да се налагат парични санкции и да се правят списъци в началото и в края на сесията предизвика остра реакция от различните групи в местния парламент, предаде Русе Медиа

По същество се искаше възнаграждението за участие в заседание, което е 20 % от заплатата на председателя на ОбС, да бъде намалено на 10 %, ако съветникът, който се е подписал в началото на заседанието, не се е подписал и в края му. Мотивите на вносителите, представени от Дауд Ибрям от ДПС, бяха, че празната зала по време на питания и изказвания на граждани прави лошо впечатление. Иво Пазарджиев от ВМРО изтъкна  че въпросните питания са част от заседанието и гражданите трябва да бъдат изслушвани, без значение дали на съветниците им харесва или не. „Убеден съм, че съветниците са тук не заради възнагражденията, а заради обществения интерес“, коментира той.

Представителите на ГЕРБ реагираха остро, като заявиха директно, че всичко това се прави, за да ги задължат да слушат едни и същи хора, визирайки Мариан Димитров, Бойко Никифоров и Георги Манев, от които първите двама засипват сесията с въпроси. Д-р Ервин Чакарян заяви, че не желае да слуша манипулативни и недобре поднесени обществени въпроси от едни и същи хора.

Орлин Дяков бе още по-емоционален, като каза, че се опитват да го лишат от свободата да избира. „Нашата работа като съветници е да вземаме решения, а не да политиканстваме и да бъдем публика на едно лошо представление пред камерите“, каза той. И обясни, че гражданите поставят въпросите си пред общинските съветници по всяко време, а не чакат сесията, за да ги зададат.

Иво Пазарджиев на свой ред го атакува, като определи театралния директор като „лош актьор“, и заяви, че ще изнесе публично имената на всички, които гласуват против предложението.

Александър Неделчев от БСП се противопостави също на предложението, изтъквайки няколко аргумента. Той припомни, че съветниците не вземат участие по време на питанията, а само ги изслушват. А най-важното не е присъствието им в началото и в края на сесията, а по време на самото заседание, когато трябва да се вземат и гласуват реални решения. „Значи може съветникът да го няма през цялата сесия, да дойде да се подпише накрая и все едно е бил там, без санкция“, зададе реторичен въпрос той.

Председателят на ОбС проф.Христо Белоев не издържа на ситуацията и взе думата по средата на дебатите. „Три години недисциплинирани ли бяхме, че сега в оставащата една година от мандата ще се дисциплинираме? Искам да знам председателите на групи не могат ли да си дисциплинират хората? Аз като пъдар ли трябва да бъда?“, заяви проф.Белоев и призова колегите си към уважение. Той изрази разочарованието си от липсата на толерантност към чуждото мнение от страна на някои съветници.

Бившият председател на местния парламент засл.проф.Васил Пенчев от ГЕРБ също отправи тежки думи към колегите си, като заяви, че всичко това понижава имиджа на Общинския съвет. „Ако бяха само съветници, които са първи мандат, разбирам, но тук има хора с опит. Не може да се размахва пръст, това излага и тях, и нас“, каза той.

Противниците на предложението коментираха още, че въпросът не е в паричните санкции, а в мотивировката за налагането им. В крайна сметка то бе отхвърлено от мнозинството.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари