Община Русе готви нови разписания на межуселищните линии

0

Проведе се работна срещу с кметовете на населените места и превозвачи

В Община Русе се проведоха работни срещи с кметове на населените места от общината и превозвачи, изпълняващи общинската транспортна схема, в частта междуселищни линии, съобщиха от там. Участие взе и екип от научноизследователска лаборатория „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ и катедра „Транспорт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Предмет на срещите е договор, с който Община Русе възлага на висшето учебно заведение да се извършат дейности по разработване на разписания за общинска транспортна схема, в част междуселищни линии, каквито не са правени от 2012 г., както и изготвяне на областна транспортна схема за община Русе и нейните разписания.

Участие взеха заместник-кметът Димитър Недев, Кремена Минева, началник на отдел „Транспорт“ на Община Русе, и експерти от отдела. Бяха изслушани становищата на кметовете на общинските населени места Басарбово, Семерджиево, Ястребово, Ново село, Червена вода, Хотанца, Тетово, Бъзън, Сандрово, Мартен, Николово и Просена. Обща е силната им ангажираност по отношение на осигуряване на транспортната достъпност за качествени, надеждни и достъпни услуги.

Превозвачите, обслужващи линиите „Геокомерс“ ЕООД, „Шанс 99“ ООД и ЕТ „Туран“, изложиха проблемите си, сред които са пандемичната обстановка, намалелият пътникопоток за сметка на пътувания с лични автомобили и организираните служебни превози, повишената цена на горивата и др. Превозвачите подчертаха своята отговорност по поетите ангажименти за изпълнение на разписанията, въпреки влошеното им финансово състояние и увеличения риск от неизпълнение на услугите.

Според проф. д-р Велизара Пенчева, ръководител на екипа от Русенския университет, ще се търси решение, което максимално да удовлетворява всички заинтересовани страни. Ще бъдат разработени координирани маршрутни разписания в съответствие с икономическото и социалното развитие на населените места, съществуващите пътникопотоци до и от град Русе и осигуряване на устойчивост и безопасност на общинската транспортна схема. В срещата се включиха активно деканът на Транспортния факултет доц. д-р Асен Асенов, заедно с доц. д-р Иван Белоев, доц. д-р Димитър Грозев, гл. ас. д-р Павел Стоянов и гл. ас. д-р Михаил Милчев, които анализираха слабите страни на съществуващите маршрутни разписания. Община Русе е осигурила обществен транспорт до всичките си населени места.

Към момента по честота на автобусите в едно направление се разделят на 4 групи: до 15 минути – Мартен, Ново село и Сандрово; до 30 минути – Басарбово, Николово и Червена вода; до 60 минути – Просена, Семерджиево, Тетово, ДЗС и Образцов чифлик; над 60 минути – Долно Абланово, Хотанца и Ястребово.

Предстоят отделни срещи с кметовете на населените места и с превозвачите, след което екипът ще извърши наблюдения, експериментални изследвания и симулации по маршрутите, за да бъдат разработени разписанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари