Общината готви нов начин за определяне на такса смет в Русе

5
Новата методика трябва да влезе в сила през 2023 г.
Новата методика трябва да влезе в сила през 2023 г. Видео: Русе Медиа

Общината не предвижда за следващата година повишаване на такса смет, но има план как гражданите да плащат по-справедливо за изхвърления от тях боклук

„Винаги, когато вземам решение, гледам да е правилното, а не популярното решение. Дълги години в Русе това е поредното нещо, което не е пипано, за да бъде някой популярен. Такса битови отпадъци в Русе е толкова неадекватна в момента, че се налага да дофинансираме с 4,5 млн. лева. Разходът по сметоизвозването е 16 млн.лв., а събираме около 12 млн. лева и дофинансираме с други наши приходи“, коментира темата кметът Пенчо Милков пред Русе Медиа.

Той обясни, че изчислението на таксата по данъчна оценка е неадекватно и затова едно механично увеличение ще удари абсолютно неправомерно и незаконно хората. „Примерно самотно живееща вдовица, живееща в апартамент в центъра на града, тя ще трябва да плаща много повече, въпреки че не генерира почти никакъв отпадък. Това е неправилен метод и законът го е регламентирал, че трябва да се отчитат отпадъците съобразно количеството, което се изхвърля“, каза кметът.

Законодателната промяна обаче е отлагана на няколко пъти и според последните изменения новата методика трябва да влезе в сила през 2023 г.

„Община Русе обаче няма да чака държавата да внесе тази методика, а започваме по следния начин. В малките населени места започва въвеждане на индивидуални съдове и после отчитане на този отпадък, за да можем да имаме метаданни предварително, година-две, за да знаем какъв тонаж отпадък се изнася от селата. За град Русе не може да бъдат индивидуални съдове – там са няколко вариантите, които законът допуска. Най-вероятно ще изберем да е според брой живущи в домакинството, но ще се изчака резултатът от преброяването. Отчитайки колко души живеят в домакинството, това би определило след време и ТБО. С помощта на домоуправителите базата данни на живущите ще се актуализира бързо – има ли починали, новодомци, за да се предвиди промяна в размера на ТБО за всяко домакинство“, коментира още Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари