Община Русе ще бори замърсяването на въздуха с нова програма за близо 110 000 лева

0
Очакваните резултати са да се постигне намаляване на местно ниво на показателите ФПЧ 10 и 2,5
Очакваните резултати са да се постигне намаляване на местно ниво на показателите ФПЧ 10 и 2,5 Видео: Русе Медиа

Община Русе ще изготви нова програма за чистота на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г.

Тя е една от малкото общини, която е успяла да се пребори това да стане с безвъзмездно отпускане на европейски средства, съобщи началникът на отдел „Екология“ Василена Николова, предава Русе Медиа.

Заповед на министъра на екологията от 2013 г. разпорежда да се подобри качеството на въздуха в Русе като ангажимент на общинската администрация, тъй като все още то не отговаря на изискванията. „Успокоителното е, че през последните години от 2017 до 2019 г. се наблюдава една тенденция за намаляване на замърсяването от фини прахови частици 10 и 2,5 микрограма на кубичен метър, но въпреки всичко не сме достигнали нивата, които са определени в законодателството за брой превишавания, които е допустимо да имаме“, каза още Николова.

Затова общината ще разработи нова програма с адекватни мерки, които да бъдат изпълнявани в следващите 5 години. Очакваните резултати са да се постигне намаляване на местно ниво на показателите ФПЧ 10 и 2,5, тъй като в общината има замърсяване само по тези показатели, а всички други са в норма.

При изготвянето на самата програма ще се извърши локализация на самото замърсяване, произхода и източниците, ще се извърши дисперсионно моделиране, което ще бъде за базовата година 2018 г., след което ще бъде след това изготвено едно прогнозно моделиране за 2023 г. като междинна.. Ще се направят прогнозни разходи и евентуални източници за финансиране на всички мерки, ще има обществен достъп на варианта на програмата, както и програмен съвет с държавни институции и предприятия, които отделят емисии в атмосферния въздух. След като дадат своите препоръки, общината ще изпрати окончателния вариант на програмата си за съгласуване в МОСВ, след което трябва да се приеме от Общинския съвет“, обясни още Василена Николова.

Проектът, който е на стойност 109 440 лв., ще продължи 23 месеца, а негов ръководител е зам.-кметът Димитър Недев. Той коментира, че чистотата на въздуха е един от основните приоритети на общинското ръководство. Освен новата програма за чистота на въздуха се работи и по програма „Лайф“ за подмяна на старите отоплителни уреди, чрез които да се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление. Зам.-кметът обаче изрази разочарование от слабата активност на русенци по тази програма.

Лично аз очаквах да има доста по-голям интерес от жителите на Русе и да има много повече от 100 подадени молби. Може би хората трябва да разберат, че с тази програма се дава възможност да се заменят старите уреди, които те използват, и безвъзмездно им се предлагат нови уреди. Естествено и при старите, и при новите уреди материалите са консуматив, който се заплаща, но с използването на тези уреди ще спомогнем да намалим съдържанието на ФПЧ във въздуха, а и хората ще получат чисто нови уреди“, коментира Димитър Недев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари