Община Русе се готви за зиамата

1
Уличните ремонти били основният проблем на Община Русе през зимата
Уличните ремонти били основният проблем на Община Русе през зимата Снимка: Dunavmost / Архив

Екстремалните зимни условия, които настъпват за два-три дни и мащабните улични ремонти са основните проблеми пред Община Русе за предстоящия зимен сезон, стана ясно по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации. 

Спасимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ настоя за по-прецизно регулиране на трафика по Дунав мост, за да не се получават натрупвания на тежки камиони по бул. „България“ и отново призова, при силен снеговалеж, да бъдат използвани подземните паркинги в Русе, които отново ще бъдат безплатни. Предходния сезон това не беше постигнато и много малко автомобили бяха оставени на сухо и топло.

За почистването на уличната мрежа, договорът на Община Русе е до 2019 година. Споразуменията на фирма „Берус“ и консорциум „Пътно поддържане“ изтичат на 8 декември 2018 година. Проведена е обществена поръчка, разгледани са документите и предстои сключване на договор в рамките на две седмици, каза Димитров.

Миналата зима с 10 000 лева бе глобена фирмата по зимното почистване в града и не бяха признати разходи в размер на 254 064 лева. Те са за зимния период до края на януари и касаят некачествено изпълнение на договора.

Областно пътно управление има сключен четири годишен договор за зимно поддържане с консорциум „Пътно поддържане 2014“, който изтича през декември. И тук са подадени документи и се очаква избор на фирма – изпълнител. Новият договор ще бъде вече за 5 години, коментира Росен Русев от ОПУ Русе. Ако има обжалване на процедурата, то старият договор ще бъде удължен с анекс. 

Започнала е доставката на 1500 тона сол. От 94 машини в наличност са 40, тъй като те не участват в строителни дейности през летния сезон. Останалите работят по ремонта на пътя Русе – Бяла от 11 до 26 километър и пътя Бяла – Ценово – Караманово. От днес започва полагането на хоризонталната маркировка пътя за Бяла и до две седмици ще бъде готов, съобщи Русев.

От ОД на МВР в Русе декларираха готовност за зимата на 28 автомобила опел „Астра“, осем лада „Нива“ и седем автомобила „Киа“, както и един „Уаз“.

Не е драгиран подходът към зимовника, поради липса на средства заяви по време на щабадиректорът на ИАППД – Русе Павлин Цонев. Корабите трябва да ползват търговските пристанища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари