Община Русе отпуска 22 хил. лв. за съживяване на летището край село Щръклево

3
Община Русе иска да направи летище Русе работещо
Община Русе иска да направи летище Русе работещо

Общински съвет - Русе гласува на днешното си заседание решение, с което Община Русе ще отпусне 22 хил.лв. като първоначална стъпка за съживяване на наскоро придобитото от държавата летище край с. Щръклево

Общинското дружеството, което стопанисва летището, не развива стопанска дейност и няма собствени приходи. За да стартира дейността си са необходими парични средства, за покриване на текущи разходи. В тази връзка от Общинска администрация считат за целесъобразно Община Русе да  направи допълнителна парична вноска на  дружеството в  размер на  22 хил.лв. Вече е постъпило предложение в Общински съвет - Русе, чрез което се предлага въпросната сума да бъде гласувана и отпусната на дружеството по време на редовното заседание на 26 февруари.

С Решение № 827/19.12.2014 г. Министерски съвет обяви имоти – публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост и безвъзмездно прехвърля правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост на Община Русе. Имотите, предмет на решението по своята функционалност представляват летище Русе, заедно с трайно прикрепени към тях принадлежности. На практика общината се явява първата в Република България, която притежава собствено летище.

Намерението на Община Русе е да направи летище Русе работещо, като се започне от летателна площадка и в бъдеще да се търси инвеститор. За да може общината да кандидатства за получаване на Удостоверение за експлоатационна годност на  летателна площадка са необходими средства за възстановяване техническото състояние на летището и привеждане на летателното поле в съответствие с изискванията. На първо време на летището ще трябва два бъде възстановена маркировката, да се почисти тревата и да се оборудва един спасителен автомобил.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари