Общественополезен труд за агресия срещу медици

0
Когато хората получат само глоба, не осъзнават изцяло вината си, смята Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
Когато хората получат само глоба, не осъзнават изцяло вината си, смята Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи

Агресията срещу лекари да се санкционира с общественополезен труд.

Това предложение изказа пред БНР Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Според нея, когато хората получат само глоба, не осъзнават изцяло вината си. Тя направи коментара си преди началото на днешната дискусия "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме", която се организира от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Василева посочи, че има малко заведени дела по такива случаи. По тази причина тя настоя органите конкретно да наказват всеки случай, който е с доказана агресия.

"Факт, е че случаите на агресия срещу медици не само че не намаляват, но се засилват. Ние сме убедени, че трябва все повече да се говори в обществото за това. Да разберат хората, че в крайна сметка уважението един към друг е основният принцип в човешкия живот.", заяви Василева и допълни, че според нея причината за агресията над медици е, че хората не са достатъчно ограмотени какво да очакват от екипите на Спешна помощ.

Медиците не са богове, те отиват да оказват помощ, поясни тя.

По отношение на възможността за натрупване на база данни за агресивни пациенти с възможност за отказ на домашни посещения Василева заяви, че това не е решение. Според нея, ако бъде обяснено ясно на хората какво да очакват от медицинския екип и какво да бъде поведението им, агресията може да бъде предотвратена.

Василева напомни, че в екипите на Спешна помощ също работят хора и когато има провокативно отношение от едната страна, не е невъзможно да има подобна обратна реакция. Въпреки това обаче екипите оказват помощ.

Те не удрят пациентите, не ги унижават, докато пациентите си позволяват да го правят, посочи тя.

От Асоциацията настояват и за незабавно актуализиране на заплатите на медицинските служители, тъй като в много лечебни заведения възнаграждението е близко до минималното, а това не отговаря на висококвалифицирания труд на медиците.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари