Обрат! Синоптичните модели прогнозират сняг по Коледа

23
Синоптичните модели прогнозират промяна в атмосферната циркулация над Балканите от средата на следващата седмица
Синоптичните модели прогнозират промяна в атмосферната циркулация над Балканите от средата на следващата седмица

Синоптичните модели прогнозират промяна в атмосферната циркулация над Балканите от средата на следващата седмица

Натиснати от мощен антициклон, прихлупени от ниска слоеста облачност и мъгли, членовете на Синоптичната комисия разглеждат средносрочните метеорологични модели, за да открият кога ще дойде промяната.

В последните дни страната, погледната от космоса, изглежда като едно бяло море от пухкави облаци, над които като острови се подават върховете на Стара планина, Родопите, Витоша, Рила и Пирин. Останалата България е захлупена от ниската слоеста облачност, на места и от мъгли и това подсилва усещанията за мрачно и късно есенно време. Но, ако излезете в планините, над 1400 метра, ще видите ярко слънце, изкрящ бял сняг и светът е просто друг, съобщи Дарик Радио.

Тази синоптична обстановка ще продължи още няколко дни, после ще настъпи промяна.

Миналият вторник бяхме сигурни, на базата на данните тогава, че няма да видим сняг по Коледа и Нова Година.

Днес обаче, нещата изглеждат по-различно и синоптичните модели прогнозират промяна в атмосферната циркулация над Балканите от средата на следващата седмица.

Дотогава ни чака време подобно на това, което имаме в момента, предимно с ниска облачност, мъгливо, не особено приятно, типично късно есенно време. Особено в котловините и около речните басейни.

Такова се очертава времето да бъде и в събота и неделя, но ако отидете по-високо в планините, в зимните ни курорти, ще се радвате на много слънце и чист въздух.

Температурите няма да се променят съществено и дневните ще бъдат между 3 и 8 градуса, но в средата на следващата седмица ще се почувства леко затопляне и дневните температури на север от планините ще се повишат до 10, 12 градуса.

Следващият четвъртък над Северна Италия ще се формира циклон, който ще донесе по-съществената промяна на времето у нас за Коледа.

Според моделите днес, в нощта срещу 25 декември над западните райони на страната ще започнат валежи от дъжд и от сняг, като на самата Коледа ще вали от изток на запад и това ще донесе влошаване на времето над цялата страна. Вероятно ще се образува снежна покривка - по високите западни полета и в Предбалкана, както и в планините. На места в Северна и Североизточна България също ще се образува снежна покривка. Колко ще вали, засега това не е ясно, но моделите показват повече валежи в нощта срещу 26 декември на югоизток - в Странджа Сакар и Източните Родопи.

Това влошаване на времето ще обхаване Балканите, а и Западна Турция, като повече сняг ще падне в Босна и Херцеговина, а много дъжд, но вероятно и сняг в района на проливите.

След това влошаване на времето температурите ще се понижат и до 26 - 27 декември ще е сравнително студено, особено в районите, където се е образувала снежна покривка. След това обаче, и вече говорим за Нова година, ни чака повишение на температурите и време без съществени валежи. Снегът, там където го има, бързо ще се стопи.

Макар че все още е сравнително рано да говорим за Новогодишната нощ, за момента тя изглежда да е без валежи и сравнително топла с температури в равнините над нулата. Вероятно нови валежи се очакват около втори януари. Но тази прогноза трябва да бъде приемана с внимание, има много време дотогова.

Синоптичната комисия отдели внимание и на капризите на времето в други части на света, като даде подробности за разразилата се снежна буря над Япония, която на места натрупа сняг с дебелина над метър и половина и затрудни движението по магистралите в северните часати на страната. Японската армия се включи в отблокирането на стотици автомобили по магистралите северно от Токио.

Синоптичната комисия даде подробности и за мощния тайфун Яса, който помете островите Фиджи в южните части на Тихия океан.

Верни на традицията, членовете на синоптичната комисия дадоха и данни за нивото на язовир Камчия, който продължава да се пълни с около 4 кубика в секунда, а очакваните валежи през другата седмица ще продължат да повишават неговото ниво, това е добрата новина.

На петролните пазари има слабо повишение на цените на нефта до около 51 долара за барел.

И така - има голяма вероятност около Коледа да видим нова порция сняг, какво точно ще се случи - очаквайте заседанието на Синоптичната комисия във вторник, когато вече нещата ще бъдат

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари