Обръщения на Лиляна Деянова и съдружника й от ареста

0
Двамата са зад решетките вече 4 месеца
Двамата са зад решетките вече 4 месеца Видео: Лиляна Деянова

Лиляна Деянова и Мартин Димитров разпространиха свои изявления от предварителния арест в Софийския затвор, където са вече 4 месеца.

Утре, 6 август, от 10 ч. Специализираният апелативен съд ще гледа обжалването на мярката за неотклонение на Лиляна Деянова. Нейни близки, както и потребители на унищожената им социална платформа Civi призовават хората да се съберат пред спецсъда на ул. Черковна 90 в столицата в знак на подкрепа.

В момента само към нея и съдружника й Мартин Димитров, се прилагат невиждани мерки за сигурност - килиите им са заключени с допълнителен катинар и при всяко отворяне присъстват по 7 човека, които снимат и с камера. Подобно нещо се е случвало само по време на предварителните арести на братя Галеви, казват охранителите в затвора. 

Ето какво гласи изявлението на Лиляна Деянова:

"Аз и моят съдружник Мартин, обявен за един от 30-те най-успешни млади хора под 30 години в списание “Форбс”, се върнахме в България, след като се образоваме в едни от най-престижните университети в света.

По време на силова акция, на 25 април в офиса на нашето мобилно приложение “Civi”, 30 въоръжени служители от МВР, ДАНС и Прокуратурата конфискуваха и унищожиха социалната платформа “Civi”, която помагаше на над 250 хил. българи, изтеглили приложението, да подават сигнали за нередности към общините.

Заедно с това бяхме задържани и вече 4 месеца сме определени като високо обществено опасни и сме поставени под строг режим с допълнителни катинари, камери и въоръжени надзиратели. Стана ясно, че освен ние на подобен строг арестантски режим преди това са били поставени единствено братя Галеви и то преди години.

Осъждаме действията на Специализираната прокуратура, като безпрецедентен и успешен опит за унищожаване на социална мрежа и грубо посегателство върху конституционните права и свободи на българското общество. Репресията срещу нас, която е и репресия срещу нашите потребители, е недвусмислено послание към всички млади и образовани хора, че България смята умните за опасни, а шумните и активни трябва да бъдат размазани.

Вече 4 месеца, за да оправдаят задържането ни, Специализираната прокуратура и Специализираният съд използват срещу нас показанията на служители на Пътната агенция, за която първо ние подадохме сигнал за корупция. Бяхме наказани, защото ние с Мартин си позволихме да разкрием корупцията в ТОЛ системата - сигнал от близо 600 страници. И ние не разбираме, какво трябва да направим ние като граждани на тази държава, ако дадена институция не си изпълнява задълженията — да емигрирамe или да подадем сигнал в Прокуратурата?!

По нашия сигнал няма един разпитан, но ние сме арестувани под претекст, че сме били спечелили преди 4 години един европейски проект. И нас като хилядите млади българи на площадите не ни беше страх и няма да ни е страх дори с риск за удължаване на репресията срещу нас."

Изявлението на Мартин Димитров пък е следното:

"Това, което се случва срещу нас, е абсолютен позор и не е правосъдие.

Аз и Лиляна сме заложници на силова групировка, която нарича себе си Прокуратура. Бяхме арестувани от над 30 тежко въоръжени барети с автомати и бронежилетки. Считате ли, че това е нормално за офис, пълен с програмисти?! В момента вече 4 месеца сме в ареста, защото сме дръзнали да кажем на трима корумпирани служители в АПИ, че такива като тях трябва да си подадат оставките. А това според съда не е престъпление.

Но било арогантно поведение, което пък от своя страна било обществено опасно. Което пък извеждало, че има опасност да извършим престъпление. От всички около 40 разпитани свидетели до тук, нито един не говори да е видял или дори да е чул за престъпление. И въпреки това срещу нас се случва този произвол.

Аз и Лили никога не сме вършили нищо нередно.

Спецсъдът е абдикирал от правосъдието и просто изпълнява поръчка да размазва физиономиите на всички, които дразнят или не се подчиняват."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари