Облекчават кандидатстването на ученици

0
Облекчението ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго
Облекчението ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго Снимка: БГНЕС

Да отпадне изискването при кандидатстване за прием в V или в VIII клас да се представят копия на документи, като свидетелството за основно образование.

Тази информация ще се обменя служебно между институциите. Това предвижда проект за промяна в Наредба за организацията на дейностите в училищното образование, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Облекчението ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго.

Родителят ще подава само заявление в училището, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете училища ще се информират взаимно по служебен път, като документите - удостоверение за преместване и др., ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде информиран в края на процедурата без да се налага да посредничи в комуникацията между двамата директори.

За преодоляване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години вече са ученици в дадено училище, ще се разпределят в първа група независимо от адреса, на който са регистрирани. Предлага се също успешно завършилите в чужбина клас, съответстващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се приемат по държавния план-прием.

С промяна на Наредба за оценяването се премахва и изискването за съхранение на класните и на контролните работи от учителя и предвижда предоставянето им на ученика с цел обратна връзка към родителите.

Предвижда се да отпадне и фиксираният срок до 2020-2021 година за преминаване изцяло на едносменен режим във всички училища. Всеки директор на училището ще трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд. До 15 декември 2018 година всяка община представя на министъра на образованието и науката за утвърждаване плановете.

Заложен е и специален ред за съгласуване с финансиращия орган - общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в проекта на училищния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия район за обхват на училището. Директорът съгласува възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е длъжен да се съобрази със становището на началника на РУО при утвърждаването на броя на паралелките за I клас.

Регламентират се още продължителността и времето за организиране на туристическите пътувания като детски лагери, екскурзионно летуване, походи, училища сред природата, ски ваканции и други екскурзии. Те ще могат да се организират от училището по време на ваканциите и почивните дни, а през учебно време - за не повече от 3 учебни дни, за да не се отразява на качеството на обучението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари