Облъчват с бактерицидни лампи класните стаи в русенско училище

1
От училището се надяват да успеят да задържат вируса за дълго надалеч от своите ученици
От училището се надяват да успеят да задържат вируса за дълго надалеч от своите ученици Видео: БНТ

В русенското училище "Никола Обретенов" са инсталирани бактерицидни лампи, с които се облъчват класните стаи.

В основното училище има 340 ученици, които учат на една смяна. Децата обаче прекарват в сградата на учебното заведение почти целия ден. Затова от ръководството му са решили да направят помещенията още по-безопасни и обработват допълнително класните стаи, информира БНТ.

Емил Тюлеков - директор на ОУ „Никола Обретенов" - Русе: "Решихме да закупим бактерицидни лампи, които имат превантивно действие, тоест не заместват основното хигиенизиране на стаята, но те убиват бактерии, микроорганизми, акари във въздуха, както и върху повърхностите. Помощно е действието. Осветяването на стаите става, след като се приключи окончателно дезинфекцията на всички твърди повърхности. Тези лампи са затворен тип, използваме ги без присъствие на хора и животни. Затова използваме времето, след като приключат учебните занятия и събота и неделя."

Ползването на тези лампи става при по-особен режим, като се спазват всички изисквания за безопасност.

Емил Тюлеков - директор на ОУ "Никола Обретенов" - Русе: "Лампите се включват, след като стаята е напълно хигиенизирана. Те имат таймер за 10 секунди, през което време служителят да излезе, светят 30 минути и изключват сами. Изчакваме известно време, проветряваме стаята и местим лампата в друга стая. Според последните научни изследвания, те влияят върху патогенните микроорганизми и в крайна сметка, ако не помогнат, няма да навредят".

Ефектът от действието на мерките за дезинфекция и на останалите средства за хигиена засега е добър.

Емил Тюлеков - директор на ОУ "Никола Обретенов" - Русе: "Слава Богу, засега всички деца са предпазени. Училището е сигурна територия от гледна точка на дезинфекция и хигиенизиране. Бих препоръчал и на всички родители да спазват същите мерки, каквито и ние спазваме вкъщи".

От училището се надяват да успеят да задържат вируса за дълго надалеч от своите ученици. Те вярват, че периода на карантината и епидемията влияе творчески както на учениците, така и на учителите.

Пример за това е работата на две преподавателки от началния курс, които по време на принудителната изолация през пролетта са изрисували иначе неугледния на край коридора и са го превърнали в прекрасен кът за отдих и игра за децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари