Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион

1

Традиционни български обичаи оживяват в Новград

Жители и гости на Новград ще могат да наблюдават традиционни български обичаи в съботния ден. В петото издание на фолклорния събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“ досега са се записали двадесет и три групи с повече от 160 участника.

„Интересът към събора постепенно нараства. След двегодишно прекъсване вече имаме записани участници и от района на Велико Търново и Плевен. Те ще представят традиционни обичаи за районите си. В голяма част от заявките преобладават танците и обредните песни“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Десислава Симеонова.

В Новград ще оживеят обичаите Еньовден, Гергьовден, жътва лазаруване и коледуване, но с характерните елементи за определена етнографска област.

В тазгодишното издание на събора организаторите отделят сериозно място и внимание на билките и подправките.

Превес в кулинарната изложба ще вземат ястията, в които преобладават растителните видове. Ще бъдат представени и обредни хлябове, предназначени за различни поводи и празници, в които са вложени билки и аромати. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят и с билките, които растат и са популярни в Придунавския район.

Домакините ще почерпят всички гости и участници с ароматен чай от прясно набрани билкови растения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари