Малин Маркошев: Обездивечаването в Якорудско достигна отчайващи резултати

1
Няма диви прасета, няма чакали, лисиците са сведени до минимум, вълците също са рядкост, заяви председателят на ЛРС - Якоруда
Няма диви прасета, няма чакали, лисиците са сведени до минимум, вълците също са рядкост, заяви председателят на ЛРС - Якоруда

Няма диви прасета, няма чакали, лисиците са сведени до минимум, вълците също са рядкост

Най-малкото ловно сдружение в Югозапада и като брой ловци - около 200 - и като площ (13 000 хектара) и с регистрация през 2015 г. изпраща ловния сезон за групов лов на дива свиня с немалко разочарования заради изключително слабия резултат в отстрела, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България.

Много редки бяха случаите, когато ловците от четирите ловни дружинки на ЛРС - Якоруда изпитваха въодушевяващата тръпка на слуката с отстреляни диви прасета. Цифрата е обидно малка и затова дори не я споменават.

Съпоставката с другите колеги от областта е показателна. Цялото якорудско сдружение е отстреляло по-малко диви свине, отколкото някои дружинки, ловуващи в Малешевската планина край българо-северномакедонската граница само за един-два излета.

Причините? Отговорът дава председателя на ЛРС - Якоруда Малин Маркошев:

"Обездивечаването в нашите ловни полета достигна отчайващи резултати. И странното е, че това се случва напук на комплексните грижи, които полагат колегите – дивечови ниви на подходящи места, редовно зареждани хранилки, без бракониерски прояви, осигурено спокойствие за дивеча, като изключим летните месеци, когато има проблем с масовото бране на гъби и билки.

Най-важната причина – този сезон съвпадна с апогея на гибелния ефект за дивите прасета в нашия район – африканската чума. Част от дивеча, който оцеля, избяга в по-високите части на Рила и Родопите или мигрира в по-далечни райони. Сякаш усещаха черната сянка на заразата. В ловните полета от подножията на Рила беше истинско събитие да се видят следи от диви прасета. Добре че откъм Родопите имаше някои сполучливи излети, за да дадат кураж и вдъхнат надежда на отчаяните ловци.“

Това, което прави впечатление, е, че няма и едри хищници, които по правило тормозят дивите прасета. Лисиците са сведени до минимум, чакали в района няма, вълците са също рядкост".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    daskal
    Предлагам като избиете животинките, да започнете да отстрелвате себе си. И без това сте повече от нужното.
  • 11
    4
    ...
    Какви черни сенки на зарази, какви осем лева ?!?! Това звучи, като обяснението на Фандъкова, как река Лесновска избила тунела на метрото . Кого правите на идиоти ?!?! Биете всичко, което мръдне пред очите ви. Вдигате дронове с термокамери и ебавате майката на всяко животинче, което няма шанс да се скрие. Бракониерството няма край. Лакомията за 5 кила мръвка също. И най-вече варварския манталитет да се пуца, да се трепе и после всички да се напиват, като украински селяни.
  • 10
    3
    ЗАКРИВАЙ
    Какво се правят на ударени тия бе? Повечето местни дерибеи организират лов за мастити бизнесмени и политици, с отстрел без разрешителни и с много над разрешените бройки. Междувременно имат бюджет за подръжка на популацията, които сещайте се дали отива по предназначение или отива за нови пушки и джипове. Обездивечаването не е изненада а съвсем ясно отражение на действителността в цялата държава.
  • -7
    2
    АБС
    нео-либерален идиот !
  • 8
    1
    Дано да се изпозастрелят
    Че да им мине мерака да гърмят по беззащитни животни. Що не ги гоните с прашки и лъкове като едно време? Копия? Малко ви е шубе, пък за мъже се имате
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари