Обелки, които не бива да хвърляме

0
Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките
Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките

Според изследване, всяка година близо 20 процента от закупените плодове биват изхвърляни в кошчето.

Това се получава, защото имаме навика да изхвърляме обелките им, без да се запитаме дали не бихме могли да ги използваме за нещо по-полезно.

Най-логичното нещо е да изхвърлите обелките от плодовете и зеленчуците, защото от малки ни учат, че те са отпадъци. Но има някои обелки, които е по-добре да не изхвърляме, защото се оказва, че са много полезни и могат да благоприятстват за редица неща, пише Една.

Учени са установили, че обелките на някои плодове и зеленчуци са полезни за нашето здраве и може да ги използваме по няколко различни начина, за да извлечем максимална полза от тях. 

Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките или в сърцевината им. Разбира се, преди да нападнете обелките на вкусните зеленчуци и плодове, уверете се, че са добре измити. 

Кора от киви - В нея се съдържат три пъти повече антиоксиданти и фибри, отколкото в самия плод. Кората от киви притежава мощни антиалергични, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Кора от картофи - Неприятна на пръв поглед обелката съдържа около половината от диетични фибри. И съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С. В допълнение, те съдържат много антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на ракови тумори. И екстрактът от картофена кора се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивото на захарта.

Кора от банан - Обелките от банан наистина могат да са ви от огромна полза. Те притежават стягащи свойства, които могат да ви бъдат изключително полезни при стомашни проблеми и кървящи рани. Можете да ги приложите и при наличието на синини и натъртвания. Достатъчно е просто да натриете засегнатия участък с вътрешната страна на банановата кора. Могат да ви помогнат да облекчите значително подуванията. Използвайте ги като естествен ексфолиант за деколте, шия и лице. Вършат чудеса при премахване на брадавици.

Кора от тиква - В нея се съдържа доволно количество цинк. Тази кора може да ви помогне в борбата с гъбичните инфекции и паразити. Високите количества каротин пък имат мощно противораково действие.

Обелка от чесън - Вероятно и вие като мнозина изхвърляте люспите на чесъна. Те обаче са отлично средство за подпомагане на сърдечната дейност и запазване на младостта за по-дълго време. Спокойно бихте могли да си приготвяте чай от люспите на кромида или чесъна. 

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари