Обединеното кралство напуска Европейския съюз

0
Брекзит официално ще се случи в 1 часа след полунощ българско време
Брекзит официално ще се случи в 1 часа след полунощ българско време Видео: NOVA

След 47 години в Европейския съюз Великобритания напуска Общността с изтичането на днешния ден.

Повече от 3 години отне бавният и на моменти изнервящ процес. А 31 януари дори не е краят. В полунощ местно време започва 11-месечен преходен период, в който нищо съществено не се променя.

Очаква се към 23:00 часа местно време Борис Джонсън да отправи специално обръщение към нацията, в което да обяви, че това не е краят, а ново начало за британците. Медиите на Острова коментират, че това изказване ще е за обединяване на нацията, информира NOVA.

Днес през центъра на Лондон преминаха привърженици на оставането в ЕС, а в друга проява – противниците на Общността.

След дълги дебати дали е полезен, или вреден, кой печели и кой губи, Brexit ще се случи тази нощ. Самото предложение за референдума дойде по-скоро случайно, като вътрешнополитически ход на тогавашното британско правителство, но разкри настроения в британското обществото, за чийто мащаб и сила малко хора предполагаха.

Имаме правото да изберем да бъдем приятели, съседи и партньори на Съюза, но не и членове. И хората избраха точно това. Аз не споделям това мнение, но голяма страна като нашата има правото на такъв избор”, заяви тогавашният премиер Дейвид Камерън.

От самото начало останалата част на Европа каза, че не иска Великобритания да напуска. А след като Brexit вече е неизбежен, Брюксел и повечето европейски столици избягват реваншисткия тон.

Отсега нататък ще имаме ново партньорство с Обединеното кралство. Нека да е ясно - аз искам Обединеното кралство и Европейския съюз да останат добри приятели и партньори. Както е казала известната поетеса „Само в агонията на раздялата, поглеждаме в дълбините на любовта”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Какви ще са практическите измерения на Brexit зависи най-вече от предстоящите преговори между Лондон и Брюксел. А извън речите на политиците, хората са разделени по въпроса.

От утре Великобритания влиза в така наречения преходен период. Това означава, че в следващите 11 месеца няма да се промени нищо:

- пътуванията от и до Великобритания остават по същите правила

- свободата да се живее и работи във Великобритания също не се променя

- правилата на търговия между Острова и Общността остават същите

- Великобритания продължава да плаща за членство в Европейския съюз

-До края на 2020-та, промяната ще е само в това, че Лондон губи правото на глас в европейските институции.

Раздялата с Евросъюза, може да не е последната за Великобритания. Brexit поставя под изпитание единството на кралството, след като Шотландия вече поиска нов референдум за независимост. Всеки един избирателен район там е гласувал срещу Brexit.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари