Няма дарители на кръвна плазма в Бургас

0
Георги Ангелов - единственият дарител: Мислих да си направя една пауза, но се надявам да помогна на някой
Георги Ангелов - единственият дарител: Мислих да си направя една пауза, но се надявам да помогна на някой Снимка: iStock/Getty Images

Недостиг на дарители за животоспасяваща кръвна плазма в Бургас.

Отделението по трансфузионна хематология започна кампания за взимане на кръв от преболедували COVID-19 пациенти. В първия ден обаче желаещи липсваха, информира БНТ.

Георги е единственият доброволец до момента, който дарява кръв за лечебна плазма в Бургас. Преболедувал е коронавирус през октомври. Вече е здрав и решил да помогне на пациенти в тежко състояние.

"Чухме, че има такъв недостиг. Надявам се да помогна на някой. По принцип нямах намерение, защото доста често се случва да идвам да давам. Мислих да си направя една пауза. Може би една година щях да спра малко да давам и после пак, но така реших", каза Георги Ангелов.

Даряването на кръвна плазма е стандартна процедура, която отнема около 7 минути. Задължително условие е доброволците да бъдат напълно здрави, както и да са минали 40 дни от направения им положителен PCR тест.

Проблемът с недостига на животоспасяваща кръвна плазма се оказва доста сериозен. Медиците признават, че често има пациенти в тежко състояние, които не могат да бъдат лекувани.

"Имали сме няколко такива пациенти. Когато искането дойде при нас, ние веднага започваме издирване на такава плазма във всички ЦТХ-та, в които тя се произвежда. Когато ни откажат и от четирите места ние на практика няма откъде да вземем", каза д-р Людмила Желязкова, началник на Отделение по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас.

От Кръвния център отправят призив за кръводарители, като се надяват през следващите седмици да имат достатъчно плазма от всички кръвни групи. Кампанията ще се провежда през ден, а пациенти, преболедували коронавирус, ще бъдат с предимство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари