Няколко трика за подобряване на паметта

1
Съветите на учените
Съветите на учените

Когато умът е претоварен, мислите се губят и става трудно да си спомните дори някои прости неща, като например къде сте оставили ключовете, телефона или дали сте изключили ютията.

Причината, поради която не си спомняме, е че съхраняваме много ненужна информация в мозъка и по този начин го натоварваме, така че паметта отслабва. Всичко това може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер и да ускори влошаването на състоянието на паметта.

Учените съветват следващия път, когато оставите обект някъде, да създадете ясна карта на това място в главата си. Обърнете внимание на околната среда - дали повърхността, на която сте оставили дадената вещ, е направена от стъкло или дърво, както и какъв цвят е, има ли друг обект наблизо и т.н., предава БНР.

Колкото повече подробности запомните, толкова по-лесно ще намерите обекта по-късно, като по този начин тренирате мозъка си и подобрявате паметта си.

Още един интересен трик - Рут Пропър от Американския университет в Монткле, казва, че силното стискане на дясната ръка в момента на запаметяване на информация помага тя да се запомни по-добре.

Учените отдават това на факта, че в момента на стискане на ръката се активират областите на мозъка, свързани с паметта. Те обясняват, че стискането на дясната ръка активира лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за кодирането на паметта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари