Някои козметични процедури крият големи опасности

0
Д-р Чокоева: "Най-важното за мен като дерматолог е да подчертая естествената красота, без да се губи индивидуалността на пациентката"
Д-р Чокоева: "Най-важното за мен като дерматолог е да подчертая естествената красота, без да се губи индивидуалността на пациентката" Снимка: iStcok

Филърите може да запушат кръвоносен съд

Д-р Анастасия Чокоева, д.м., е специалист дерматолог в Пловдив. Професионалните й интереси са в областта на педиатричната дерматология, дерматоонкология и хирургия, и естетичната дерматология. Разговор на Мара Калчева от zdrave.to с д-р Чокоева за рисковете при добилите вече огромна популярност процедури за разкрасяване.

- Д-р Чокоева, освен ползи, какви са нежеланите реакции при инжекционното поставяне на филъри, ботулинов токсин, хиалуронова киселина?

- Не бива да забравяме, че освен ползите от навлизането на все повече инжекционни техники, съществуват и определени рискове. Затова е изключително важно да внимаваме на кого се доверяваме. Препоръчвам да проучите много добре квалификацията на лекаря, към който сте се насочили. От полза ще е и ако прегледате резултати от процедурите (преди и след), публикувани в сайта на медицинския център и в социалните мрежи. По този начин ще се уверите, че представата за красота на съответния лекар съвпада с вашата. Би било добре също да разпитате какво представлява процедурата, която желаете, какви рискове крие, какъв е процентът на усложнения и как да бъдат избегнати. 

При корекциите на носа съществува най-висок риск от усложнения, следват назолабиалните гънки и глабелата (гневната бръчка между веждите). Най-търсената процедура - уголемяване на устни - също крие своите рискове. 

Най-тежкото усложнение в естетичната дерматология е оклузията на кръвоносен съд (неговото запушване). Запушването става по два начина. Първият е, когато се инжектира директно в съда филър с хиалуронова киселина или хиалуронов продукт. Понеже филърът е доста вискозен, запушва кръвоносния съд и спира кръвотока към определената област на лицето. 

Вторият е индиректно, когато филър в дадена зона притисне съда отвън. Това се получава най-често при поставяне на филър в носа и в глабелата, защото там съдовете са изключително фини, разположени нагъсто и обикновено нямат колатерали, завършват сляпо. Ако филърът е с висока плътност или е поставен неправилно, той притиска кръвоносния съд отвън и по този начин го запушва. А запушването води до некроза на тъканта в третираното място или в зоната, която се кръвоснабдява от този кръвоносен съд. Усложненията са наистина много неприятни. 

Некрозата на тъканта може да е съпроводена със силна болка, с поява на ситни пъпчици (лацерации). Лекарят трябва да е достатъчно квалифициран, за да може да разпознае своевременно усложненията и да проведе адекватно лечение. 

- Веднага ли се проявяват усложненията или трябва да мине известно време?

- Усложнение може да започне да се развива от 6 до 8 часа след манипулацията, а е възможно и да се прояви след няколко дни. Затова е много важна обратната връзка с пациента дали всичко е наред. Обикновено има знаци, които подсказват, че се е случил инцидент. 

Например, обезцветяване на зоната означава, че е запушен кръвоносен съд. Но понеже в естетичната дерматология често се ползват обезболяващи кремове, които водят до същия ефект, лекарят може да се подведе. Затова е важно да проследи пациента. Силната, остра болка също индикира, че нещо не е наред след процедурата. Разбира се, правим тестове за реваскуларизация - притискаме зоната и ако след първоначалното побеляване остане обезцветена, това е индикация за проблем.

Отоци и синини винаги са възможни при инжекционните процедури, когато се работи с игла. Затова предпочитам да работя с канюла. Тя представлява малко по-дълга игла, която е със заоблен ръб. Тя преминава през отвор, направен с остра игла, за да си проправи път, защото няма капацитет да пробие кожата, съответно канюлата не може да увреди съд или нерв 

Липсва толкова изявена травма, каквато се получава с игла, и рискът от усложнения е сведен до минимум. 

- Какво се прави, когато при пациентката е настъпила некроза на тъканта?

- По принцип, има протоколи, които трябва да следваме. Зависи на кой час от инцидента пациентката е потърсила помощ. Добре е да се реагира с инжектиране на високи дози хиалуронидаза - ензим, който разгражда хиалуроновата киселина. Инжектирането на ензима става през определени периоди и пациентката трябва да остане при нас, за да я проследяваме. Между апликациите се нанасят топли компреси и се приемат разширители на кръвоносните съдове от рода на нитроглицерин.

- Толерирате ли съвсем млади момичета да си поставят филъри?

- При корекциите с филъри има две направления - за подмладяване и за разкрасяване. Всички мои пациентки знаят, че съм привърженик на естествената красота и за мен е важно корекциите да бъдат почти невидими. Крайният резултат трябва да бъде такъв, че хората да казват: “Много си се разхубавила, но не знаем какво точно си направила с лицето си”. 

При едно младо момиче може да се коригират нежно и деликатно устните. Точно и затова най-много се обръщат към нас. Оформяне на скулите също е много търсена процедура, а също на челюст и на брадичка. Разбира се, би следвало да спазваме пропорциите на лицето, за да могат корекциите да балансират профила или анфаса на лицето, а не да го правят неестествено и корекциите да са много видими. 

При жените в по-зряла възраст подходът е за подмладяване и има за цел да възстанови загубените мастни депа, които буквално се стапят в процеса на стареенето или променят формата си. Намесите обикновено са в средната част на лицето при загуба на обем или в долната част на лицето при загуба на контур, както и при по-дълбоки бръчки. Така че подходът зависи от възрастта и от индивидуалните нужди на пациента и, разбира се, от преценката на лекаря как да хармонизира лицето.  

- С каква периодичност се правят тези процедури? Колко често трябва да се подновяват?

- По принцип, доста хора се въздържат да започнат естетични процедури, защото не знаят дали след някакъв период от време, да кажем година, биха имали възможност да подновят процедурите. 

Добре е да отбележим, че нито една от тези процедури не е задължително да се повтаря. Тоест, ако нямате възможност или ако не искате процедурата да се повтаря, лицето ви няма да бъде увредено от поставените филъри или ботулинов токсин, няма да стане по-зле от преди. 

Ботоксът се повтаря през шест месеца, не по-рано. Докато дермалните филъри имат различна продължителност на ефекта - между 9 и 12 месеца. Трайността им зависи от индивидуалните особености на организма, защото биоразграждането на филърите зависи от метаболизма, от начина на живот, от високите температури. Например, честата употреба на солариуми, сауни и парни бани ускорява разграждането на дермалните филъри и на ботокса. Същото правят честите интензивни тренировки и физически натоварвания, защото така се ускорява метаболизмът и организмът се стреми да отстрани по-бързо чуждото тяло. 

Ако става въпрос за първа корекция, препоръчвам да се видим отново след около 6 месеца, за да преценя дали има нужда тя да се повтори и още колко време може да се изчака. 

Най-важното за мен като дерматолог е да подчертая естествената красота, без да се губи индивидуалността на пациентката. Обикновено използвам подходи от психологията, за опозная жената, да разбера какъв човек е, да си изградя представа за нейната личност. Радвам се, че моите пациентки са изключително интелигентни и търсят естествена визия, по-нежен и естествен подход, който по-скоро да забави процеса на стареене, а не да промени изцяло физиономията им.

- Непрекъснато срещам жени, които приличат на Ким Кардашиян, а не на себе си...

- Не толерирам такъв тип намеса. Често идват момичета със снимки на модели, на които искат да приличат. Моментално ги отказвам. Разбира се, обяснявам какво бих могла да направя, за да бъде резултатът повече от удовлетворяващ. Но няма как да изглеждат по този начин, защото всяко лице е индивидуално и изисква собствен подход. Не трябва да има унифициран подход към всички пациентки. Разбира се, Ким Кардашиян е красива жена, но пропорциите й не съвпадат с тези на нашата националност. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари