Новото летище в Пекин е истинско архитектурно бижу

0

Заха Хадид Архитекти Zaha Hadid Architects създава най-големия летищен терминал в света в Пекин. Международното летище "Даксин" в китайската столица е истинско грандиозно бижу на архитектурата, сподели Dir.bg.

Проектът е създаден, за да облекчи задръстванията в съществуващите летища в Пекин, които работят с пълен капацитет.

Пътническият терминал от 700 000 квадратни метра (7,5 милиона квадратни фута) ще започне с обслужване на 45 милиона пътници. До 2025 г. се предвижда да побере 72 милиона пътници, а по-късно да достигне и до 100 милиона.

Летището е разположено на 46 км от центъра на Пекин и е достъпно за 20 минути с експресен влак.

Архитектурата на летището е наистина уникална: шест радиални форми се движат около централната зона, в стила на традиционната китайска архитектура - с "въртене около двор". Пътниците могат да се движат безпроблемно от една зона в друга, като могат да стигат до всяка от 79-те "портала" средно за по 8 минути.

Zaha Hadid Architects е създал един буквално светещ интериор. Шест форми, подобни на венчелистчета, сякаш поддържат структурата, като позволяват на естествената светлина да тече през пространството. Допълнителни светлинни тела филтрират светлината през терминала, като усилват светлината в летището и правят видими и лесно достъпни за пътниците отделните портали.

Международното летище "Даксин" е не само функционално, но и зелено. В цялата сграда е инсталирана фотоволтаична система, както и система за събиране на дъждовна вода и отвеждане на водата. Системата позволява естествено съхранение, естествено проникване и естествено пречистване на до 2,8 милиона кубически метра вода, която се отвежда в езера и потоци.

"Това ще предотврати наводнения и ще се бори с ефекта на "топлинния остров", който може да се натрупа през лятото в рамките на местния микроклимат", казват авторите на проекта.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари