Ново поскъпване на храните, олиото вече е почти 4 лева

5
Тази седмица ще има нови едрови цени на брашното и захарта
Тази седмица ще има нови едрови цени на брашното и захарта Снимка: Марица

Нов голям скок се задава при храните от първа необходимост

Лошата новина за джоба ни идва от седмичната справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), която следи цените на едро. Въпрос на време е и търговците на дребно да сменят етикетите по магазините, пише Марица.

Шампионът по скъпотия за миналата година - олиото, се готви за нов ценови скок. "Завчера доставчикът ни уведоми за промяна. Олио от 1 литър с марка „Олим“ вече идва на едрова цена от 3,58 вместо досегашната 2,90 лева", разказа за „Марица“ собственик на голям хранителен магазин в Пловдив. Увеличението е с близо 70 стотинки. 60 стотинки отгоре върху едровата цена пък сложи производителят на друга марка - „Елит“. "Калиакра" се продава в голям хипермаркет за 3,49 лева. Предупредиха ни също, че тази седмица ще има нови едрови цени на брашното и на захарта, разказаха търговци. Това означава, че в близките дни, след като се изчистят старите количества, потребителската кошница ще поскъпне чувствително. Търговската надценка при храните варира между 4 и 39 процента, изчислиха експертите на Комисията за миналата година. За 2020 г. най-голяма е била при яйцата, брашното и олиото.

От бюлетина на ДКСБТ за миналата седмица е видно още, че поскъпване на едро има при зрелия фасул, ориза, киселото мляко. От плодовете и зеленчуците ръст с 10 стотинки са отбелязали ябълките и от борсите в петък количествата са тръгвали на средна цена 1,25 лева за кило. С почти 10% надолу, до 1,79 лева за кило, пък е паднала цената на вносните домати заради слабото търсене. Промяна на седмична база няма при замразеното пиле и яйцата. Кокошите продукти обаче ще отбележат своя пик непосредствено преди Великден заради повишеното търсене, вещаят търговци. Покрай Възкресение по традиция се регистрира и най-големият внос на яйца у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари