Новият щам на коронавируса още няма име

0
Учените смятат, че AY.4.2, който произхожда от Великобритания, е с 10-15 % по-заразен от „Делта“
Учените смятат, че AY.4.2, който произхожда от Великобритания, е с 10-15 % по-заразен от „Делта“ Снимка: Getty images

Нова версия на коронавируса, наречена AY.4.2, започна да се разпространява във Великобритания

Това пише Financial Times, позовавайки се на учен от института Wellcome Sanger в Кеймбридж, Джефри Барет, и директора на Института по генетика към Лондонския университет Франсоа Баллоу, предаде BG VOICE

Британски вирусолози разкриха подробности за новия щам на коронавирус. Според тях AY.4.2 е по-заразен от предишните варианти на инфекцията. Учените смятат, че AY.4.2, който произхожда от Великобритания, е с 10-15 % по-заразен от „Делта“ щама на коронавирус. Именно той остава най-разпространеният в света.

Появата на нов щам на COVID-19 е свързана с няколко причини. Експертите смятат, че той се е появил поради увеличаването на заболеваемостта от коронавирус във Великобритания и увеличаването на броя на хоспитализираните и смъртните случаи на пациенти.

Според учените в страната, в сравнение със съседните ѝ държави, режимът на маски и социалната дистанция не се спазват достатъчно. Освен това невинаги се вземат изцяло мерки за прехвърляне на работници в отдалечен работен формат и за проветряване на помещенията.

Вирусолозите наскоро откриха AY.4.2, докато проследяват еволюцията на щама „Делта“. Въпреки това вече всеки десети случай на коронавирусна инфекция във Великобритания се дължи на новия щам. „Великобритания е единствената страна, в която AY.4.2 е постигнала такъв успех. И все пак не изключвам, че растежът му е случаен“, подчерта Баллоу.

В Израел също е регистриран и случай на инфекция с нов щам COVID-19. Вирусът е открит при 11-годишно момче, което се е върнало в страната от чужбина. Той е тестван за коронавирус на летище Бен Гурион. Детето е бил изолирано от контакти.

Британските учени предполагат, че ако техните предварителни данни за новата мутация на коронавируса са верни, тогава щамът AY.4.2 може да се превърне в най-заразния от цялата пандемия. Сега трябва да бъдем внимателни, казват експертите.

Новият щам е в състояние да потисне други версии на COVID-19. Специалистите също така предполагат, че вирусът ще се развива в човешкото тяло дори по-бързо от другите форми на коронавирус.

На проблема с появата на нови щамове на коронавирус трябва да се обърне внимание в световен мащаб според Организацията на обединените нации (ООН). Така генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19 в света провокира появата на нови мутации на инфекцията.

Подобна е и позицията на Световната здравна организация (СЗО). Ръководителят на организацията Тедрос Гебрейесус смята, че дисбалансът в глобалното разпространение на ваксините срещу коронавирус е създал „глобална катастрофа“, но тя може да бъде премахната.

Той припомни, че най-ефективният начин да се победи пандемията е „едновременно да се ваксинират най-рисковите популации във всички страни и да се работи за минимизиране на разпространението на вируса“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари