Новият Общински съвет ще положи клетва на 8 ноември

0
На първото си заседание местният парламент трябва да избере и свой председател
На първото си заседание местният парламент трябва да избере и свой председател

Новият Общински съвет в Русе ще положи клетва най-вероятно на 8 ноември, четвъртък.

По традиция тържественото първо заседание на местния парламент ще се състои в Пленарна зала.

Съветниците ще се закълнат в присъствието на председателя на Общинската избирателна комисия, а заседанието ще бъде водено от най-възрастния член на ОбС Тодор Койнов, обясни председателят на ОИК-Русе Николай Братованов. 72-годишният съветник бе избран от листата на местна коалиция „БСП за България“ и е представител на партията на Велизар Енчев „Българска пролет“, предаде Русе Медиа.

На първото си заседание местният парламент трябва да избере и свой председател, като се очакват интересни дебати предвид разнородния състав с участието на 10 политически формации.

Днес ОИК - Русе обявиха и официалните резултати от изборите за кмет в община Русе.

Кандидатът на местна коалиция „БСП за България“ Пенчо Милков е новият кмет на Русе с подкрепа от 60,53 % от гласувалите на балотажа. За него са гласували 30 975 души, като в сравнение с първия тур той е привлякъл сериозен брой избиратели. – малко под 12 000. На 27 октомври Пенчо Милков е бил подкрепен от 19 297 гласоподаватели.

Новият кмет е изпреварил опонента си Диана Иванова от ГЕРБ с 23,9 %. Иванова е получила доверие от 36, 63 % от русенци или общо 18 746 души. Тя също е привлякла около 5000 нови гласове за балотажа – на първия тур за нея са гласували 13 792 души.

Освен Русе ГЕРБ губи още две населени места в общината. Дългогодишният кмет на Николово Марийка Генова отстъпи на балотажа пред Златан Ванев от „Възраждане“, който има 59,10 % от гласовете или 776 души. За кандидатката на ГЕРБ са гласували 519 избиратели, което е 39,53%.

В Сандрово кандидатът на ГЕРБ за кмет на селото Антоанета Йорданова е получила 41,28 % или 317 гласа. Издигнатият от МК „БСП за България“ Георги Пенков е новият кмет на Сандрово с 57,42 % или 441 гласа.

ГЕРБ запазва позициите си в Просена, където на балотажа Радостина Давидова е подкрепена от 68,3 % или 237 души, а представителят на МК „БСП за България“ Милен Михов има 31,70% или 110 души са гласували за него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари