Новият директор на РИОСВ: Трябва да спрем тези, които замърсяват Русе

2
Обсъдени бяха и изключително лошите условия на труд в промишлеността. Общото мнение е, че е недопустимо оценката на риска на работното място да се извършва от частни фирми и държавата трябва да си върне правомощията в това отношение
Обсъдени бяха и изключително лошите условия на труд в промишлеността. Общото мнение е, че е недопустимо оценката на риска на работното място да се извършва от частни фирми и държавата трябва да си върне правомощията в това отношение Снимка: Община Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с новия директор на РИОСВ инж. Цонка Христова броени дни след назначаването ѝ, за да обсъдят съвместните си действия за ограничаване замърсяването на въздуха

"Трябва да спрем тези, които замърсяват", категорична бе инж. Христова.

По отношение на фините прахови частици, за които общините имат контролни функции, Пенчо Милков сподели, че за пръв път от години нивата в Русе са толкова ниски. През цялата 2021 дните с превишения на ФПЧ са били 27, през 2020 - 55, а през 2019 г. – 42, при норма от 35 дни годишно. Кметът изрази съмнение, че строително-ремонтните дейности на ВиК могат да повишат тези стойности, но бе категоричен, че работата няма да спре.

Заложили сме подмяната на близо 1400 печки на дърва в целия град с нови, служителите ни продължат да санкционират случаи на нерегламентирано горене от домакинствата и продължаваме да мием редовно улици и булеварди, за да се справим със запрашаването“, каза кметът.

Повдигнат бе и въпросът за промишлените замърсители. Двамата бяха единодушни, че освен служителите на РИОСВ, проверки в предприятията трябва да извършват и представители на Дирекцията за национален строителен контрол. Инж. Христова изрази съмнение, че някои от фирмите в общината не използват изградените пречиствателни инсталации съгласно проектираното. В тези случаи ДНСК може да упражни контрол и да съдейства за издаването на предписание за затварянето им. 

Обсъдени бяха и изключително лошите условия на труд в промишлеността. Общото мнение е, че е недопустимо оценката на риска на работното място да се извършва от частни фирми и държавата трябва да си върне правомощията в това отношение.

Във връзка със създаването на Обществен съвет по околна среда от общината директорът на РИОСВ каза, че не би възпрепятствала гражданите да участват в проверките, ако имат такова желание. Още днес инж. Христова ще се срещне с представители на еко организациите, с които да обсъди проблемите на околната среда в Русе и възможностите за съвместна работа с НПО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    12
    Хахха
    Ми той Пенчо нали това му беше предизборната платформа. За две години каква работа свърши! Едно НИЩО. Освен да довършва проектите на Стоилов, нищо друго. Градът затъва и затъва. Тенкю, Пенчо!
  • 1
    11
    Песимист
    Това да не е заявка за нов мандат на кметската управа?
  • 10
    10
    Групенфюрер Мюлер
    Как не е жив Доньо Донев, да ги види тези тримата вляво...
  • 14
    9
    Според мен
    Оценката ми за свършената работа с въздуха - 0. Колко години ще се събирате на седянки и ще обсъждате и накрая пак - 0. Единият от основните приоритети при кампанията на настояшия кмет - справяне с мръсния въздух. Оценка - ...Същият приоритет на предишния шеф на РИОСВ и явно и на настояшия директор. Оценка - 0. Да не говорим за работата на Паркстрой и новата им директорка. Няма кой да изреже клоните на дърветата,, Духне вятър и падат върху колите. Градинките ..., с изключениа на тази пред общината, Същата оценка.
  • 14
    8
    да питам
    Вече две години що не ги спряхте ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари