Нови оплаквания от свръхцени на медицински услуги по морето

0
В медицински център в „Слънчев бряг” искат 350 лева само за болничния престой и още толкова за лечението на дете
В медицински център в „Слънчев бряг” искат 350 лева само за болничния престой и още толкова за лечението на дете Видео: bTV

След скандалната фактура от 530 лева за промиване на уши на Златни пясъци, Медицинският надзор започна проверка на медицинските центрове по Черноморието, а екипът ни се натъкна на още случаи на скъпо здравеопазване.

Преди дни 4-годишният син на Свилен вдига 40 градуса температура, с разстройство и повръщане. От Спешния център в Несебър ги изпращат в медицински център в „Слънчев бряг”.

"Казаха, че не работят с българи, понеже се оказа, че само за спането трябваше да дадем 350 лв., само за спане. Отделно за лекуване още 350 ни вземаха, 353 лв. за две банки глюкоза и сега другите лекарства не знам", разказа Свилен Стоянов пред bTV.

Въпреки че и двамата родители са здравно осигурени, отказват престой в клиниката и си тръгват с детето в полунощ. От ръководството обясняват, че цените по Каса са само за пациенти с направление от личен лекар. Тези, които нямат, плащат по ценоразпис.

"В ресторанта зависи какво ще си поръчате. Не, че клиниката е ресторант, ама в крайна сметка принципът е един и същ – ползват се определени неща, те струват толкова", заяви д-р Станко Чобанов – управител на МСЦ в Слънчев бряг.

Крайната цена зависи от процедурите.

"Примерно, една травма на крак, ако се направи рентгенова снимка, цената ще е една, ако не се направи рентгенова снимка, цената ще е друга", допълни още д-р Чобанов.

От Изпълнителна агенция "Медицински одит" обясниха, че няма как да се месят в ценообразуването в частните медицински центрове, но могат да упражняват контрол.

Ние контролираме нещо много важно. Това е дали тези хора надлежно са уведомени за тези свръхцени. И пациентът да избере дали ще се лекува срещу 500 лева да му промият ухото или ще отиде там, където цените са значително по-поносими за същата работа и същото качество”, каза д-р Константин Гърневски, директор на дирекция "Медицински одит.

От "Медицински одит" ще сезират и Комисията за защита на потребителите. Проверките на медицинските центрове по Черноморието все още текат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари