Нови огнища на птичи грип у нас

0
Евентуално заразяване може да стане при пряк контакт с болни птици
Евентуално заразяване може да стане при пряк контакт с болни птици Снимка: Цветелина Белутова, Капитал

Нови огнища на птичи грип установи в Асеновград и село Крумово Българската агенция по безопасност на храните, съобщи БНР.

Националната референтна лаборатория потвърди пробите. Засегнатите птици са кокошки-носачки. На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Яйцата не са опасни за консумация. Евентуално заразяване може да стане при пряк контакт с болни птици. За да се предотврати вероятността за разпространяване на заболяването при други птици, Агенцията изтегля от търговската мрежа яйцата от засегнатите ферми.

Разпоредено е да се ликвидират огнищата, за да се пресече разпространението на инфекция сред птиците в района. След това обектите ще се почистят и дезинфектират.

Определени са 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Около и в наблюдаваните зони е забранено движението на птици и продукти. Забранява се и търговията, както и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, а така също и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Ще се извършват клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазните зони и ще се проведе епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

БАБХ напомня, че фуражите и суровините за птици трябва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари