Новата болница в Ухан е построена само за 10 дни

0

Китай изпрати днес медицински работници и оборудване в току-що построената болница с 1000 легла за лечение на болни от новия вирус, отнел живота на 362 души, съобщи Асошиейтед прес.

Специализираната болница край град Ухан в централната провинция Хубей, огнище на заразата, бе построена само за 10 дни. Втора болница с 1500 легла се строи в момента.

Медицински екипи от китайската армия пристигнаха в Ухан да помогнат на затрупаните с работа здравни работници в града. Те ще работят в новата болница, намираща се далеч от центъра на града. Китайската държавна телевизия показа отделенията, снабдени с модерно медицинско оборудване и вентилационни системи.

Водещият китайски епидемиолог Чжун Наншан заяви, че допълнителното болнично пространство е изключително важно за спиране на разпространението на инфекцията.

"Недостигът на болнични стаи принуди болни хора да се върнат у дома, което е изключително опасно. Така че допълнителните болнични легла са голямо подобрение", каза той в ефира на Китайската централна телевизия.

Чжун изигра голяма роля в справянето с тежкия остър респираторен синдром в периода 2002-2003 г. Тази болест бе предизвикана от коронавирус от същото семейство като сегашния.

Общият брой на заразените от новия коронавирус в Китай е 17 205 души. Броят на потвърдените смъртни случаи пък достигна 360 души, след като властите в най-засегнатата провинция Хубей съобщиха днес за нови 59 починали, предаде Франс прес.

Така жертвите на този вирус станаха повече от тези на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който през 2002 и 2003 г. отне живота на 349 души в континентален Китай.

Провинциалната комисия по здравеопазването съобщи и за 2103 нови случая на зараза в Хубей, огнище на епидемията.

Случаи на зараза бяха установени в над 20 страни. Вчера бе съобщено за първия починал от новия коронавирус извън Китай. Става дума за 44-годишен китаец, починал във Филипините.

Смята се, че вирусът е възникнал на пазар в град Ухан в провинция Хубей, на който се продават диви животни. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари