Нова структура в армията ще се грижи за киберотбраната

0
Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана
Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана Снимка: БГНЕС

Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана

Депутатите от ресорната парламентарна комисия одобриха на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се създават две нови структури в Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

Въоръжените ни сили вече ще имат Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.

Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се основава вече съществуваща структура – Бригада стационарна КИС. Ние имаме такива специалисти в момента. Ще разширим техният обхват на дейност, тъй като това са едни от съвременните заплахи – киберзаплахите, фалшивите сигнали и използването на комуникационните и компютърните мрежи за атаки и т.н.“, коментира ген. Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната.

Според ген. Илиев такава структура е абсолютно необходима в технологичното време, в което живеем, давайки пример с центровете за подготовка на киберспециалисти, разкрити в някои държави, сред които и Естония.

На критиките за това, че България не участва в натовско учение заради COVID-ситуацията, той коментира: „Тази година го възприемам за нормално. Отговорни сме за здравето на нашите военнослужещи и военнослужещите на други държави. Много учения бяха препланирани предвид ситуацията“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари