Нов жаргонен речник

1
Изданието ще улесни общуването между млади и стари
Изданието ще улесни общуването между млади и стари Снимка: БГНЕС

"Този нов речник на уличния жаргон се отличава от другите по това, че е направен от жаргонни думи и изрази, събрани не от някой енциклопедист или филолог, а от самите носители на езика".

Това заяви в интервю за БГНЕС Анелия Узунова, пиар и редактор на издателство "Милениум". Експресивен, забавен, цветист, провокативен, пиперлив, екзотичен, странен и груб – такъв е езикът на улицата според издателите на книгата, която се очаква да излезе на книжния пазар следващата седмица.

"В интернет има сайтове посветени на това. Различни хора качват думи и термини, сами ги обясняват и дават примери. В качеството си на издатели, целта ни бе да подберем тези думи и да изпълним няколко тематични гнезда, няколко глави така, че да се получи един цялостен продукт, не много голям, а той няма претенции за изчерпателност и енциклопедичност. По-скоро представлява една моментна снимка на езика", разказа Узунова.

В книгата читателя ще срещне жаргони от всички области. Повечето са от улицата, но има и една голяма част, свързана с бита. Останалите глави са посветени на IT сектор, авто, офис и технологии. "Винаги има думи, които не знаем. Със сигурност всеки, който отвори речника ще срещне и думи, които знае и думи, които не знае. Книгата е интересна за четене, защото е обяснена забавно. Примерите, които сме дали също са жаргонни", каза още Анелия Узунова.

"Всяка една форма на езика го обогатява. Специфичната черта на жаргоните е в тяхната експресивност. Тяхната оценъчност, което предполага да се използват много силни думи и да има един такъв момент, в който хората се опитват да блеснат използвайки тези думи", посочи още тя.

Речникът е подходящ за хора от всяка една възрастова група. Според Анелия, младите ще го възприемат, като нещо свое и познато, докато по-възрастните ще бъдат безкрайно учудени.

Някои от тях със сигурност ще могат да разбират децата и внуците си по-добре, след като го прочетат. "Жаргонът е средство даден човек да се отъждестви с дадена общност", завърши тя.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари