Нов случай на коронавирус в Русе

10
Ген. Мутафчийски за последно: 18 новозаразени с COVID-19, 116 излекувани, пикът беше през април
Ген. Мутафчийски за последно: 18 новозаразени с COVID-19, 116 излекувани, пикът беше през април

25 нови случая на коронавирус у нас, 7 от тях са в болници, изследвани са 1174 души за последното денонощие.

Активните области са 8, общо установени с коронавирус са 2585 души. Това съобщи генерал Венцислав Мутафчийски.

"1% увеличение. Активни са 1116 случая. 8 от тях в София, 1 в Самоков, амбулаторни са 6, Пазарджик 7, Ямбол 3 души, Сливен, Разград, 2 души, Видин, Пловдив Русе 1.

1 нов случай на дете, на 17 г. за домашно лечение. 2-ма лекари в Пловдив и Сливен, 270 са общо, 10,4 % е смъртността. Излекувани нови 116 души, общо 1322. Починали – мъж на 68 г. от Благоевград, 147 общо. В болница са 141 пациента, 8 са в интензивно отделение."

"Това е стотния ден от създаването на Щаба. Броят на брифингите, без извънредните и участието в други, е 129. Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрените от МЗ са 32 лаборатории, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, са 143. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой на своите изследвания. ние казахме, че накрая ще обобщим резултатите - 27 677 са на един милион население", обясни Мутафчийски.

3438 са положителните PCR теста. Това е почти 1000 бройки повече от заразените лица. Това е, защото има повторни проби. Болниците, лекували пациенти с коронавирус, са 77.

"Бяхме подготвили обширно изложение с дейността на Щаба, но ние сме ви запознавали всеки ден с дейността ни. За това ще го направя сбито. Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза, с ограничен ресурс, да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички предизвикателства. Което беше изпълнено. Разбира се, имаше и моменти, например болницата във Видин, която вече не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски.

Такива проблеми, според него, са възникнали в болниците в Ямбол, Пазарджик и Сливен.

"Повишена бройка на заболеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се забеляза пик на смъртността. Следващият момент, в който имаше повишена заболеваемост е в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава бяхме стигали до 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спадане. Откриха се много клъстъри, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая", разкри началникът на Щаба. Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите.

Мутафчийски обяви и кои са най-честите симптоми - кашлица, температура, пневмония. Най-честите придружаващи заболявания пък са диабет, белодробни заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари