Нов размер на социалната пенсия за старост

0
Министрите определят по-висока социална пенсия
Министрите определят по-висока социална пенсия

Проект на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост ще гледат министрите на редовното правителствено заседание, предаде БГНЕС.

Тази точка е внесена от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В края на май Надзорният съвет на НОИ утвърди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лв. Около две седмици по-късно след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) през юни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че на подпис е взето решение за проект за постановление на МС за увеличаване на размера на социалната пенсия 2,4%. Новият размер става 120,98 лв. от 1 юли. С тази промяна ще се увеличи размерът на около 143 000 социални пенсии.

На правителственото заседание ще обсъдят и точка, свързана с охраната на въздушното ни пространство, чрез съвместно изпълнение на задачи от наши ВВС със сили на Италия внася заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. През февруари тогава служебният министър на отбраната Стефан Янев каза, че е предвидено лятото у нас за съвместна охрана да има и ВВС от Италия. Тази мисия ще е по подобие на тази от лятото на миналата година с ВВС на САЩ. Тогава американски съвместно с нашите пилоти охраняваха въздушното пространство. Цялата мисия продължи около една седмица в рамките на двустранно учение и ние не сме плащали.

Отново военният министър внася и проект на решение за разрешаване преминаването през и пребиваването на територията ни с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017”. Многонационално учение „Saber Guardian - 2017“ е планирано да се проведе в периода от 11 до 20 юли 2017 г., на територията на България, Унгария и Румъния. Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват военнослужещи от 23 съюзнически и партньорски държави. Българските въоръжени сили ще участват в многонационалното учение „Saber Guardian - 2017“ с около 4000 души.

В дневният ред на заседанието на министрите са включени 23 точки, сред тях и проект на решение за изменение на решение №230 на министерския съвет от 2015 г. за приемане на национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в България 2015-2020 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари