Нов проект за магистралата Русе - Велико Търново

6
Новото трасе ще бъде с тунел под Арбанаси и по-евтино със 140 милиона
Новото трасе ще бъде с тунел под Арбанаси и по-евтино със 140 милиона

Внесоха в АПИ проект за магистрала от Русе до Велико Търново с тунел под Арбанаси.

Проектираха ново много по-евтино и късо трасе за бъдещата магистрала Русе - Велико Търново. Новото трасе ще бъде със 140 милиона по-евтино от сегашното и с 20 км. по-късо.

Разработката вече е внесена в Агенция пътна инфраструктура и ще бъде приложена и като материалите по делото, с което се оспорва Оценката за въздействие върху околната среда на сегашния вариант на аутобана. Неин автор е един от най-добрите пътни проектанти у нас – инж. Румен Марков. Самият той е доработвал няколкото проекта на пътната агенция за същата магистрала, пише вестник Борба.

Инж. Марков ще представи лично проекта си, който предвижда и тунел под Арбанаси на 25 октомври 2018 г. от 17:30 ч. в зала „Калоян“ на хотел „Болярски“.

Предимствата на новия проект

Според анализа, към разработката на експерта, само годишната икономия от горива на пътуващите ще е над 8 млн. литра. Това се дължи предимно на по-късото трасе и удобния достъп до него с подходите от по-големите населени места. Намаленото време за пътуване, износването на гуми, амортизацията на превозните средства също ще снижи и разходите за транспорт, за което настояваха представители на десетки големи фирми от Триградието. По данни на председателя на АПИ инж. Дончо Атанасов изграждането на техния вариант на магистралата, който е хем по-дълъг, хем засяга защитени територии, доста по-скъп е и много отдалечен от големите градове, ще струва 2 млрд лева. Трасето, определено от инж. Марков пък ще е поне със 140 млн. лв. по-евтино.

От тук бъдещата магистрала трябва да влезе в тунел под Арбанаси

Къде ще минава магистралата?

По новият проект магистралата, която е наречена „Дунав – Марица“ ще е дълга 114 км. и ще започва от „Дунав мост“. Сегашното трасе е с дължина от 134 км.

Аутобанът на Марков дублира този на АПИ до с Иваново и Две могили. След това се отклонява югоизточно от Бяла и стига до пътен възел в Каранци и се пресича с АМ „Хемус“. Предвидени са още няколко пътни възела за връзка с Поликраище, Горна и Долна Оряховица, Дебелец и Килифарево.

Трасето минава край железничарския град и излиза на запад от комплекса „Прити“, стигайки в подножието на Арбанаси, за да влезе в тунел с дължина 2,3 км. и да излезе в край Присово, за да направи връзка с Дебелец и Килифарево.

Проектантът предвижда и много по-малко мостове и виадукти за разлика от наложения от агенцията вариант. Общата дължина на тези съоръжения от Русе до старата столица ще са едва 2,8 км. Основната част от тях ще са на територията на Горнооряховска и Великотърновска общини.Още с определяне на доста по-дългото и отдалечено от общинските центрове трасе, местният бизнес скочи и пожела да бъде определен нов и по-приемлив вариант за новата магистрала от Русе.

Оказа се, че маршрутите са определи и постфактум без да бъдат направени обществени обсъждания и съгласувателни процедури. Серия от протестни митинги срещу лошо разположеното трасе, наложено от Агенция пътна инфраструктура се проведоха в Горна Оряховица и Велико Търново. Стигна се даже и до дело във Върховния административен съд, заради това, че аутобанът на АПИ ще виси на 50 метра над Хотница и ще пресича едни от най-живописните и красиви кътчета в областта, които освен това са и със защитен статут.

Дали Агенция пътна инфраструктура ще се съобрази с мнението на бизнеса и обществеността и ще промени трасето на бъдещия аутобан ще покаже близкото бъдеще.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари