Николай Витанов: 4500 заразени на ден ще е пиковата точка на тази Ковид вълна

1
Регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5 за да се получи реалната, заяви математикът
Регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5 за да се получи реалната, заяви математикът Видео: NOVA

По думите му до две седмици мерките ще дадат резултат

Очакванията са да се достигне 4500 души заразени на ден, това е фаталното число. Въпросът е да не го прескочим или ако се случи, да е един-два пъти. Ако до две седмици не прескочим това число, значи мерките ще са проработили. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS математикът проф. Николай Витанов.

По думите му мерките ще дадат резултат, а дифузно разпространение още няма. "Здравната система е подготвена, но куца човешкият фактор. Очаква се мерките да дадат резултат от 10 до 14 дни след влизане в сила", обясни той.

И предупреди, че идва подвариант на Омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември. "Той се разпространява по-бързо. Болниците в момента не са под натиск. Пазете се, протича по-леко, но има и къси клечки. Внасяме от Гърция COVID-19", смята проф. Витанов. И призова почиващите по гръцките острови да внимават.

Според него регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5 за да се получи реалната. "Общата е около 10-12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестовете", категоричен е Витанов. Математикът се обърна и към пловдивчани с призив да носят маски, тъй като заболеваемостта не е висока и може да се овладее.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ай сиктир!
    Да те еба у врачката недоклатена! Тъп гъз, на хранилка към сценаристите на пЛандемията! От ковид няма да пукнеш, ама поне рак да пипнеш!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари