Николай Събев: До лятото вече ще се минава по-лесно през Дунав мост

2
Магистралата Русе-Велико Търново зависи от мястото на новия мост над Дунава
Магистралата Русе-Велико Търново зависи от мястото на новия мост над Дунава Видео: Русе Медиа

До лятото преминаването през Дунав мост между Русе и Гюргево вече ще става по-лесно

Това заяви министърът на транспорта Николай Събев след срещата между него, регионалния министър Гроздан Караджов и румънския транспортен министър Сорин Гриндяну. Това предвиждат мерките, за които са разговаряли тримата в Русе, предава Русе Медиа.

До месец юни най-късно ще бъде пуснат фериботът Русе-Гюргево, който ще облекчи трафика на камиони. През март ще бъде подписан регламент между двамата министри на транспорта за улесняване преминаването на границата, като се синхронизират режимите от българска и румънска страна. Службите, които нямат отношение към граничния преход, ще бъдат извадени извън пункта. Допълнително облекчение ще създаде буферният паркинг, за който държавата отпусна пари на община Русе, както и буферният паркинг, който ще бъде направен при ферибота. Ако опитът при Русе-Гюргево покаже добри резултати, същият режим ще бъде въведен и при Видин-Калафат, каза Николай Събев. Целта е да се сложи край на опашките от тирове в населените места.

През май 2022 г. ще приключи и проектирането на основния ремонт на Дунав мост от българска страна, след като обследването на състоянието му е показало лоши резултати и конструктивни изменения. Регионалният министър Гроздан Караджов се надява, че през май ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител и през тази година да започне ремонтът. Той трябва да приключи през 2023 г.

Що се отнася до магистралата Русе-Велико Търново, там забавянето идва от липсата на яснота коя ще бъде нулевата точка, тъй като тя зависи от изграждането на нов мост. Според меморандума, подписан от двете държави през 2019 г., по който ще се работи активно отново сега, се правят проучвания на пет точки за изграждане на мост над река Дунав. Досега за България е било приоритет работата по петте варианта за мост, а за Румъния – другата част от меморандума за проекта Fast Danube, където целта е реката да бъде плавателна през цялата година. Министрите са се договорили да се работи паралелно и по двата приоритета, като на всеки три месеца ще имат срещи помежду си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Песимист
    От коментарите излиза,че компетентните са на клавиатурата,а некомпетентните във власта?
  • 3
    2
    русенец
    Споко, това правителство има още два месеца максимум. Тия са по-некомпетентни и от хората на Тиквата.
  • 3
    1
    Сега пък...
    "Точка" нямало за магистралата. Ами направете пътя от Русе до Бяла, а после го свържете с "точката" . Но сякаш всяко правителство си търси причина да отлага. И така без край, без точка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари