Николай Младенов: Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

2
Това вече няма да е само проблем на Израел
Това вече няма да е само проблем на Израел Снимка: БГНЕС

„Това, което сега се случва, беше абсолютно предотвратимо. Много грешки бяха допуснати от двете страни.“

Това мнение относно ескалиралия конфликт Израел – Палестина изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. По думите му ескалацията е била оставена да се случва седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели.

Младенов не вижда пространство за медиация заради напредналата фаза на конфликта, но изрази надежда да се намери „пролука“ за медиация и намаляване на напрежението, защото случващото се ще маркира региона за години напред.

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето „Хамас“ – Израел, вторият - сблъсъците между евреи и араби, а третият - пропагандната война, описа ситуацията Младенов.

Като дългосрочна опасност той открои много категоричната радикализация на населението и от двете страни на границата.

В миналото управлението на конфликта е било съсредоточено в това да се намали напрежението на границата на Газа, посочи Николай Младенов. Сега обаче конфликтът е прелял и в Ерусалим, в светите места и определени квартали на града, в които живеят основно араби.

Сред причините за днешната ситуация той открои:

Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни.“

Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва, коментира Николай Младенов.

Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е Младенов.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата „мир срещу земя“, обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

"Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или десет дена, последствията ще бъдат колосални, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел", смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет, отбеляза той.

Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време.“

Още акценти в цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари