Николай Милков: Заплахите към Християн Пендиков не спират, за сега ще остане в България

0
От РСМ очакваме реална защита на българите там, заяви министърът
От РСМ очакваме реална защита на българите там, заяви министърът Видео: bTV

Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ е политически, каза министърът

"Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония (РСМ), е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи, той е залегнал в декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин." Това каза в предаването „Защо, господен министър?“ по bTV министърът на външните работи Николай Милков. Той отговори на думите на президента на РСМ Стево Пендаровски, че случаят с нападнатия в Охрид българин Християн Пендиков се политизира.

Николай Милков отбеляза, че темата за отношенията с България всъщност е въпрос на вътрешнополитически дебат в Република Северна Македония. „В България до голяма степен има изграден вътрешен консенсус за това как ние да развиваме отношенията си с нашата съседка. В този смисъл аз смятам, че този въпрос не е част от вътрешната кампания и няма да бъде, включително и в предизборната кампания. Поне в никакъв случай не в степента, в която това се случва в РСМ, където един от най-острите въпроси на противопоставяне на управляващи и опозиция е именно отношенията с България“, отбеляза Николай Милков. Той допусна обаче, че това в някакъв смисъл е възможно да се случи и у нас. „Допускам, че не може напълно да се изключи що се отнася до отделни детайли за това как точно трябва да се изграждат отношенията ни с РСМ, но в главното ние имаме консенсус и в този консенсус е силата ни“, каза министърът.

Според него в случая с нападението над Християн Пендиков можем да се позовем на това, което прокурорът от РСМ казва в самото начало. „В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване. И веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпление от омраза. В този смисъл смятам, че бяха и изявленията на Буяр Османи, който посети София“, каза Николай Милков и благодари за този жест на колегата си.

Според него обаче той релативизирал ситуацията в известен смисъл и се опитал да подели отговорността за инциденти от такъв характер, като казал, че и от двете страни на границата трябва да се прекратят престъпленията и говора на омраза. „В този смисъл това също е косвено признание, че това е престъпление от омраза, то не може да бъде друго“, заяви Милков. Той добави, че трябва да се изчака разследването на случая, което ще излезе със заключения.

Проблемът в цялата тази ситуация и в този подход е, че при нас много често се получава, че престъпления от такъв характер остават ненаказани или въобще неразследвани. Имаме престъпленията срещу седалищата на клубовете, които бяха извършени, имахме атаки с огнестрелно оръжие включително. Имаме престъпления от омраза, обиди от омраза, които всеки ден се извършват и спрямо Християн Пендиков. Те се извършват, докато той е в болницата. Получаваше заплахи и обиди по телефона си, свързани с факта, че се чувства българин“, обясни министърът на външните работи.

Той каза, че от българска страна ще бъдат предоставени данни за вероятните автори на обидите – на ниво айпи адреси, за да могат да бъдат идентифицирани. „Въпросът е, че ние се занимаваме, а от македонска страна не имало такава реакция“, обясни Милков.

За момента Християн Пендиков остава тук, защото се счита, че едва ли е безопасно да се върне в РСМ. „Когато се получат уверения, че той може да бъде в безопасност, тогава най-вероятно ще се завърне“, каза още министър Николай Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Някой си
    Тоя министър на зеления чорап за какви македонци говори ??? Македонци няма. Има северни бюрмовци или титоски югомакедонци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари