Николай Милчев: Бойко Борисов и Анастас Герджиков са антиподи

0
Герджиков е всичко, което Бойко Борисов не цени
Герджиков е всичко, което Бойко Борисов не цени

След като написах някои мои впечатления от интервюто на ректора Герджиков пред Нова телевизия, се сетих за още нещо

Помислих си какво ли точно харесва Бойко Борисов в ректора на Софийския университет, та застава зад кандидатурата му за президент? Абсолютно нищо – това е отговорът. Герджиков е всичко, което Бойко Борисов не цени и най-вероятно не забелязва изобщо. Нито ректорството, нито професорството, нито специалността на кандидат-президента имат нещо общо с прославения ръководител от Банкя. Формално погледнато, те са антиподи.

Тогава защо е това предложение и подкрепа? Само заради едно-единствено нещо – заради възможността Борисов да премахне главния си противник Радев от президентския пост. Герджиков е само функция на Бойко-Борисовата омраза и интереси.

Моля да ме извините за примера, но защото знам, че Борисов харесва кучета и непрекъснато се хвали как ги храни с пържоли, си помислих, че Герджиков изпълнява ролята на бойно куче (без да му личи, че е такова).

Целта е едно такова „куче“ да захапе Радев и да го елиминира. Жестока борба е това. В случая - представена не чрез челюсти и шипове, а чрез тоги и кадифе.

Метафората наистина е безмилостна, но тук трябва да се добави нещо много важно - разправя се, че изборите са единственият начин да възтържествува демокрацията и да се избегнат граждански войни. Единственият начин да се предаде властта по мирен път. Сигурно е така. Но се пропускат предизборните кампании. А те и у нас, и по света все повече и повече се превръщат в истински граждански войни, макар и студени. И всички приказки за единение на нацията се изпаряват, защото разединението и омразата по време на предизборните кампании са толкова силни, че личат и кървят години след това.

Спомнете си какво се случи например по време на последните президентски избори в САЩ. Това си беше гражданска война.

Още не е започнала формално българската предизборна надпревара, а „куршумите“ и „бомбите“ започнаха да летят от единия противников лагер в другия.

И най-страшното е, че се намразяваме освен по партийна, и по битова линия – на работата си, в квартала си, в къщите си, в семействата си. Как после ще се единим и ще се съединяваме, честно казано – не знам.

Николай Милчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари